Teljesítette 56. repülését a Marson a NASA Ingenuity helikoptere

2023. szeptember 04.
19.5331
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az Amerikai Űrkutatási Hivatal 1,8 kilogrammos Mars helikoptere már 2021 óta tartózkodik a vörös bolygón, ahol a napokban elvégezte az ötvenhatodik sikeres repülését, mely során a drón közel 2,5 percig tartózkodott a magasban és 410 métert tett meg.

Az Ingenuity 2021 februárjában landolt a NASA Perseverance roverjével a Mars Jezero-kráterében, melynek célja az volt, hogy bebizonyítsa, lehetséges a motoros, irányított repülés egy másik bolygón, ritka légkör mellett is. A legutóbbi, immáron 56. repülését augusztus 26-án teljesítette, melynek célja a helikopter áthelyezése volt, 12 méteres magasságig repült, majd 410 métert tett meg.

Az eddigi küldetései során az Ingenuity már 12 914 méter tett meg a Mars felszínén és több mint 100 percig maradt a magasban. Még a kutatókat is megdöbbentette, milyen magasra képes repülni az eszköz, korábban nem gondolták, hogy ennyire sikeres lesz a drón. Jelenleg a Perseverance roverrel együtt fedezik fel a Jezero-krátert, ahol egykoron egy hatalmas tó lehetett.
3 hozzászólás

CharlieFirpo

3 hónapja, 1 hete és 3 napja

Hajrá hajrá, dolgozzanak csak a cuccok!

válasz erre

Fikarc

3 hónapja, 1 hete és 3 napja

Közel fél kilométer egy felszállással tényleg nem rossz!

válasz erre

Porthos

3 hónapja, 1 hete és 3 napja

Menő ez a cucc nagyon. De már illene bázisoknak ott lennie..

válasz erre