Szeptember 29-én lesz látható az év utolsó szuperholdja, az aratóhold

2023. szeptember 25.
14.2031
csirkee profilja, adatai
csirkee
Idén utoljára láthatunk szuperholdat szeptember 29-én, pénteken, melyet Harvest Moon-nak, azaz aratóholdnak szoktak nevezni, ráadásul most ehhez fog csatlakozni a Jupiter, a Szaturnusz, valamint a legkisebb bolygónk, a Merkúr is, emiatt egy izgalmas együttállás is megfigyelhető lesz.

Az idei utolsó szuperholdat a hét vége felé figyelhetjük majd meg amennyiben tiszta lesz az égbolt. A Hold most a Halak csillagképben lesz látható, amihez csatlakozik Naprendszerünk három bolygója is. A Hold közelsége a szuperhold idején azt jelenti, hogy a Holdkorong körülbelül 30%-kal fényesebbnek és körülbelül 14%-kal nagyobbnak tűnhet a Földről nézve -ez az ellipszis alakú körpályának köszönhető.

Az aratóholdat szokták kukoricaholdnak is nevezni, ugyanis az amerikai őslakosok minden egyes teliholdnak nevet adtak. A szeptemberi teliholdat azért nevezték kukoricaholdnak, mert tudták, hogy ilyenkor kell betakarítani/learatni a kukoricát. A következő szuperholdra egyébként egészen jövő év, azaz 2024. szeptember 18-ig kell várni, ekkor lesz a Szüreti Hold.
4 hozzászólás

Kisfaludy82

9 hónapja, 2 hete és 6 napja

Jó lenne most már elkapni. Utóbbi években mindig egy bazi nagy felhő volt előtte nálunk. röhögő smiley

válasz erre

Porthos

9 hónapja, 2 hete és 6 napja

Most lefotózom az biztos! mosolygó smiley

válasz erre

CharlieFirpo

9 hónapja, 3 hete

Meglessük! mosolygó smiley

válasz erre

Levi87

9 hónapja, 3 hete

Majd sasolom jól!

válasz erre