Szén-dioxidot észlelt a James Webb a Jupiter egyik holdján

2023. szeptember 22.
16.9131
csirkee profilja, adatai
csirkee
A NASA jelenleg a James Webb űrteleszkóppal vizsgálja a Jupiter legnagyobb holdjait, köztük a Callistót és az Europát, melyről most kiderült, hogy a hold jeges felszíne alatt található óceán szén-dioxidot tartalmaz, mely az élet egyik alapköve, így még az is elképzelhető, hogy élhető lehet az óceán.

Az élet kialakulásának egy fontos feltételét, szén-dioxidot észleltek a kutatók a James Webb űrteleszkópnak köszönhetően az Europa holdon, mely a negyedik legnagyobb holdja a Jupiternek. A csillagászok már régóta úgy tartják számon a holdat, mint az égitestet, amelyen a legvalószínűbb, hogy kialakulhatott a Földön kívüli élet.

A csapat a JWST Near-Infrared Spectrograph (NIRSpec) műszerével infravörösben végzett megfigyelések segítségével meghatározta, hogy a szénmolekulák nem meteorit-becsapódásokon vagy más külső forrásokon keresztül kerültek az Europára. A NASA 2024-ben tervezi elindítani Europa Clipper nevű küldetését, melynek során egy űrszondát küldenek a holdhoz, hogy minél több információt megtudjanak az égitestről. Az Europa nem sokkal kisebb a mi Holdunknál, melynek felszíne 16 kilométer vastag jégtakaróból áll, alatta pedig egy hatalmas óceán fekszik.
Callistót és az Europát, melyről most kiderült, hogy a hold jeges felszíne alatt található óceán szén-dioxidot tartalmaz, mely az élet egyik alapköve, így még az is elképzelhető, hogy élhető lehet az óceán.'>
3 hozzászólás

Porthos

10 hónapja, 3 hete és 2 napja

Azta! meglepett smiley De kár hogy az én életemben már nem derül ki, van-e ott tényleg élet.

válasz erre

inkognito

10 hónapja, 3 hete és 2 napja

Kár, hogy nem tudunk odarepülni.

válasz erre

CharlieFirpo

10 hónapja, 3 hete és 3 napja

Aaaaz kemény. meglepett smiley

válasz erre