Szakértők szerint nem a mesterséges vihar okozta a hatalmas árvizet Dubaiban

2024. április 18.
39.1771
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Államok is évek óta próbálja szabályozni az időjárást, előbbi a felhőmagvasítás (cloud seeding) eljárást alkalmazza, hogy a nagyon száraz időkben esőt generáljanak, és sokan úgy vélik, hogy a napokban történt heves esőzést is a mesterséges vihar okozta.

Megdöbbentő felvételek terjedtek a napokban a közösségi médiában, miután 1,5 évnyi eső hullott le 24 óra alatt Dubaiban, ami miatt káosz alakult ki a térségben, repülőjáratokat kellett törölni, beáztak a plázák és több ember is az életét veszítette. Az összeesküvők úgy vélték, hogy ezt a nagy vihart a felhőmagvasítás eljárás okozta, mellyel már évek óta idéznek elő esőfelhőket a térségben.

Ez a folyamat jellemzően abból áll, hogy finom részecskéket, például ezüst-jodidot permeteznek az égboltra, ami elősegíti a jégkristályok képződését, mely növeli a csapadék esélyét eső vagy hó formájában. Ám meteorológusok úgy vélik, hogy a dubaji esemény szélesebb körű időjárási mintázatokhoz kapcsolódik. Maarten Ambaum professzor, a Readingi Egyetem meteorológusa szerint ezek a viharok egy mezoméretű konvektív rendszer következményei - egy sor közepes méretű zivatar, amelyet hatalmas zivatarfelhők okoznak, amikor a hő nedvességet szív fel a légkörbe.

Ezek nagy mennyiségű csapadékot okozhatnak, és amikor nagy területen és egymás után fordulnak elő, komoly heves felhőszakadásokhoz vezethetnek. A professzor továbbá kiemelte, hogy nincs olyan technológia, amely képes lenne létrehozni vagy akár súlyosan módosítani az ilyen csapadékos eseményeket. Ezt erősíti az is, hogy a térségben nem történt felhővetési művelet az elmúlt időszakban.
4 hozzászólás

CharlieFirpo

1 hónapja, 6 napja

Pont most, pont így.... Érdekes.

válasz erre

techiii

1 hónapja, 1 hete

Ezt azért elég nehéz kimagyarázni.

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 1 hete

Érdekes egybeesés amúgy...

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 1 hete

Az összeesküvés-elméleteseket ez cseppet sem fogja zavarni abban, hogy ezt az emberek okozták SZÁNDÉKOSAN! röhögő smiley

válasz erre