Startup: esély Magyarországnak

2014. június 06.
6011
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Zel profilja, adatai
Zel
?Startup-hype-on túl - Útválasztó konferencia az üzleti sikerek felé? címmel rendezte meg idén startup konferenciáját az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ).

Milyen állapotban van a hazai startupvilág? Lehet-e Magyarország a régió startupközpontja? Mi legyen az állam szerepe a hazai startup-ökoszisztémában? Mennyit érhet egy startup cég? Többek között ezekre a kérdésekre adott választ a 2014.

június 4-én megrendezett konferencia.

?A digitális technológiák korát éljük, ez pedig új gazdasági és működési modelleket szül? ? mondta megnyitóbeszédében az IVSZ alelnöke, Vityi Péter, majd kifejtette, hogy az informatika továbbra is a gazdaság fontos hajtóereje, a húzóágazatok egyike. A gyártókat, valamint az elektronikai szektorban dolgozókat is beszámítva az IKT-szektor foglalkoztatottJainak száma közel 150 ezer fő, ezzel foglalkoztatási mutatószámainkat tekintve az előkelő 3. helyen állunk az unióban.

A startupmódszertanok pedig főként az informatikai piacon fejtik ki hatásukat, az innováció gyors felszínre hozását szolgálják olyan vállalkozásoknál, amik nagy hozzáadott értéket és növekedési potenciált képviselnek, nemzetközi mércével. A gazdaságfejlesztési célok meghatározásakor ezért nem szabad figyelmen kívül hagynunk a kreatív iparágak és a technológiai szektor kulcs szerepét, hiszen ennek köszönhetően ma lehetőség van arra, hogy egy magyar cég viszonylag rövid idő alatt globális piaci szereplővé váljon.

Az IVSZ startupkonferenciája több, külföldi piacra termelő, szoftverexportban érdekelt előadója szerint is strukturális változtatásokra van szükség. Ehhez azonban szintén állami beavatkozás kívánatos, hiszen sok esetben az a legnagyobb probléma, hogy nincs meg a megfelelő környezet ahhoz, hogy még több startup vállalkozás jelenhessen meg sikeresen a nemzetközi piacon.

A manapság sikertörténetként emlegetett vállalkozásokban többnyire közös, hogy a befektetői tőkét, tudást és kapcsolatokat is skandináv, brit vagy amerikai forrásokból szerezték be, s csak a fejlesztői kapacitásban támaszkodtak magyarországi erőforrásokra. Az IVSZ startup-konferenciájának üzenete: a már sikereket elért startup vállalkozások, itthon is tevékenykedő nagyvállalatok és az állam közös felelőssége, hogy egy olyan környezetet teremtsenek, ami hazai, régiós vagy távolabbi országokból érkező ötleteket is képes befogadni, megérlelni és sikeres vállalkozássá formálni.

via hirado.hu
nincs még hozzászólás