Sokat várt élő csempe-újításokkal vár minket a Microsoft

2016. március 26.
8661
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
Egy beszélgetésben elmondták, hogy két, sokak által kért újításról is szó lesz az idei Build-en, valamint hogy az alkalmazások még jobb élményt nyújthatnak majd az értesítéseken keresztül.

Mindenki emlékszik rá, hogy mekkora siker volt a Windows Phone 7 csempés megoldása, ami a mai napig egy rendkívül innovatív ötletnek tudható be a Microsofttól.

Ugyan vannak, akik nem szeretik, azt mégis el kell ismernünk, hogy például az iOS kezdőképernyőjét messze maga mögött hagyja, konzisztenciájával és funkcionalitásával pedig az Android alkalmazásindítóinak is méltó versenytársa. Sajnos a Windows Phone 7 óta ezek a csempék nem fejlődtek túl sokat: kaptunk új csempeméreteket, átlátszóságot, na meg új animációkat, de funkcionálisan lényegében ott megállt a dolog, hogy rábökünk és megnyílik az alkalmazás.

A Microsoft most azonban lehet, hogy változtatni fog ezen, ugyanis "két, sokak által kért meglepetéssel" várja a közönséget a Build konferenciáján. Na de mik ezek az újítások? Egyelőre mi sem tudunk sokat mondani, azt leszámítva, hogy a két leghangosabb javaslat a csempék felturbózására az interaktív és a "robbanó" csempék bevezetése - amik lényegében ugyanazon alapszanak: interakció. Az interaktív csempék talán maguktól értetődőek: úgy kell őket elképzelni, mint például Androidon a kisalkalmazásokat (widgetek): egy zenelejátszó alkalmazás megjelenítheti az albumborító körül a lejátszásvezérlőket, amire rákoppintva az alkalmazás megnyitása nélkül is vezérelhetjük a lejátszást. A robbanó csempe koncepció ehhez nagyon hasonlít, lényegében csak megjelenésben tér el. Az a lényege, hogy egy alkalmazás csempéje biztosíthat gyorsműveleteket, amik a csempére koppintva körülötte megjelennek további csempék formájában (így egy csempe "kirobban" több kisebbre): ezek ugyanúgy működnének, mint az interaktív csempék, csak például a lejátszás vezérléséhez nem a fő csempét kellene telezsúfolni gombokkal.

https://youtu.be/oEkIbUWzkLU

Az interaktív csempék koncepciójáról a Microsoft Research is készített egy videót és bár ez a Windows 8-hoz készült, talán segít elképzelni, hogy mégis hogyan (milyen irányban) fejleszthetik tovább a csempéket. Egyesek szerint azért is van rá nagy esély, hogy legalább az egyik újítás ezzel kapcsolatos, mert a Microsoft nemrég priváttá tette az eredeti videót, azonban a WindowsBlogItalia újra feltöltötte, így mindenki megnézheti.

A Microsoft arról is beszámolt, hogy olyan új lehetőségeket kínál majd a fejlesztőknek, amikkel sokkal innovatívabbá tehetik a felhasználói élményt az értesítéseken és a műveletközponton keresztül. Hogy mindez pontosan mit takar, jövő héten (március 30-án) kiderül.
nincs még hozzászólás