Sikeresen tesztelte Kína az első fúziós erőművet

2018. december 21.
5.6271
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Ahogy mi is beszámoltunk róla, elképesztő dolgot valósítottak meg nemrég kínai tudósok Hefei városában, ahol megalkották a világ első olyan fúziós erőművét, aminek belsejében 100 millió Celsius fok is előállítható.
 

Akkor még csak az első rövid tesztet hajtották végre, nem sikerült folyamatosan fenntartani a fúziót,most azonban egy kicsit tovább jutottak. Ez a hőmérséklet hatszor melegebb a Napénál, vagyis gyakorlatilag végtelen mennyiségű energia nyerhető ki belőle, segítségével pedig lehetősége lesz a kínaiaknak lecserélni a fosszilis tüzelőanyagokra épülő erőműveket, ezáltal pedig visszaszorítani a környezetszennyezés mértékét.

Az EAST névre keresztelt fúziós reaktorban két könnyű atommagot préselnek össze, ebből a folyamatból származik ez az óriási mennyiségű energia, azonban mielőtt bárki saját fúziós reaktort készítene a kertben, hozzátennénk, hogy ehhez a folyamathoz rendkívül speciális körülményekre van szükség, ezáltal nagy nyomásra, vagy extra magas hőmérsékletre.

A fúziós reaktor egyelőre természetesen még a jövő zenéje, hiszen működését mindössze 10 másodpercig tudták fenntartani a kutatók, de a kísérleti eszköz már működik, az első tesztek sikerrel zajlottak, tehát nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is megvalósítható, ezáltal a jövőben teljesen átveheti majd az atomreaktorok helyét, ami drasztikusan csökkentené az atomhulladék mértékét.
4 hozzászólás

Vidoros

4 éve, 1 hónapja és 6 napja

Komoly lépés ismét a jövő felé.

válasz erre

Kisfaludy82

4 éve, 1 hónapja és 6 napja

Hihetetlen és ijesztő ez a dolog egyszerre.

válasz erre

Fikarc

4 éve, 1 hónapja és 6 napja

Mű Hold, fúziós reaktor... Nagyon belehúztak.

válasz erre

CharlieFirpo

4 éve, 1 hónapja és 6 napja

Na ez a nagyon durva!

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink