Sikeres volt az Ariane-6 európai hordozórakéta első útja, ám végül felrobbant

2024. július 10.
4.1181
csirkee profilja, adatai
csirkee
Magyar idő szerint július 9-én este 9-kor emelkedett a magasba a Francia Guyana-i Kourou űrközpontból az Európai Űrügynökség Ariane-6 elnevezésű hordozórakétája, melynek köszönhetően a jövőben várhatóan Európából is lehet majd felszereléseket és embereket küldeni az űrbe.

Az 56 méter hosszú, 540 tonnás rakéta négy év késést követően tudott csak első útjára elindulni, melynek a célja, hogy teszteljék repülés közben. Az Ariane-6 jól vette az akadályokat, minden sikeresen zajlott a tesztrepülés során, egészen addig, míg fel nem robbantották. A hordozórakéta első útján egyébként kilenc tudományos miniműholdat, valamint két visszatérő kapszulát helyez föld körüli pályára.

Miután zökkenőmentesen elérte a rakéta a kívánt magasságot, és megfelelően elengedett néhány kis műholdat, a rakéta felső fokozata a repülés végén anomáliát tapasztalt. A fedélzeti számítógépek úgy döntöttek, hogy idő előtt leállítják a meghajtórendszert nyomás alá helyező segéderőegységet (APU). Az irányítók nem tudták orvosolni a helyzetet, de a repülést ennek ellenére sikeresnek nyilvánították. A teljes tesztrepülés itt nézhető meg:

Nézd nagyban ezt a videót!5 hozzászólás

Brutál cucc ez is! meglepett smiley

válasz erre

Ronalddo

4 napja és 5 órája

Kis lépésekkel, de azért haladnak.

válasz erre

Kisfaludy82

4 napja és 8 órája

MI eldöntötte a sorsát.

válasz erre

techiii

4 napja és 8 órája

Elsőre nem rossz próbálkozás.

válasz erre

betyár

4 napja és 11 órája

Majd sikerül legközelebb.

válasz erre