Sikeres volt a SpaceX negyedik Starship tesztje, visszatért a Földre az űrhajó

2024. június 06.
9.8101
csirkee profilja, adatai
csirkee
Ma délután hatalmas mérföldkövet ért el Elon Musk űrvállalata, ugyanis Starship elnevezésű űrhajójuk a negyedik teszt során nem csak elérte ismét az űrt, de sikeresen vissza is tért a Földre, anélkül, hogy felrobbant volna, azonban az űrhajó teste erősen megsérült a visszatérés során.

Három sikertelen tesztet követően június 6-án végre sikerült a SpaceX-nek az, amire már régóta vártak, a Mars-utazásra tervezett űrhajó kontrollált körülmények között képes volt visszatérni a Földre, ahogy a Super Heavy hordozórakéták is. A Starshipnek jelentős szerepe lesz a jövőbeli Artemis-küldetések során, ugyanis a NASA tervei szerint ez az űrhajó fogja az embereket szállítani a Holdra, a távoli jövőben pedig akár a Marsra is.A mai teszt során a Starship magyar idő szerint 14.50-kor emelkedett a magasba a SpaceX Boca Chica-i bázisáról. Ekkor a Super Heavy hordozórakéta sikeresen levált az űrhajóról három perccel az indítást követően, majd egy kilométeres magasságban a rakéta ismét bekapcsolta a hajtóművei egy részét, végül biztonságosan landolt a Mexikói-öböl vizén. Ezzel máris sikerült a negyedik teszt egyik fontos lépése. Mindeközben a Starship űrhajó elérte a szuborbitális magasságot és a Föld körüli pályára állt.


Az űrhajó kis idő elteltével megkezdte a visszatérését, amit élőben közvetített a vállalat közösségi oldalain, így a nézők egészen elképesztő felvételeket láthattak. Többek között azt is, amikor a kamera lencséje a nagy hő hatására megrepedt és az űrhajó egyik stabilizáló szárnya is kezdett leválni, sokáig félő volt, hogy esetlegesen ismét felrobban. Ez azonban végül nem történt meg, és a Starship 1 óra 5 perccel a küldetés kezdete után kontrollált leszállást hajtott végre az Indiai-óceán vizén. A mai napra kitűzött céljait ezzel el is érte a SpaceX és egy lépéssel közelebb kerültünk az űrutazás következő lépcsőfokához.

3 hozzászólás

Kisfaludy82

1 hónapja, 1 hete és 3 napja

Szép volt!

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 1 hete és 3 napja

Azért nem gyenge hogy negyedjére sikerült. Ez szép eredmény!

válasz erre

CharlieFirpo

1 hónapja, 1 hete és 4 napja

Nah csak összejött végre! mosolygó smiley

válasz erre