Saját operációs rendszert fejlesztettek ki Kínában

2014. február 13.
9681
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Teljes mértékben hazai fejlesztésű, a mobiltelefonokon túl más elektromos berendezéseken is használható operációs rendszert fejlesztettek ki Kínában.



Az egyszerűen China Operating System (COS) nevet viselő rendszer a kínai társadalomtudományi akadémia szoftverintézete és a sanghaji Liantong rendszerkommunikációs vállalat együttműködésének eredménye.

A Linux-kódoláson alapuló rendszer létrehozásának nem titkolt célja a külföldi nagyokkal, így például az Apple-telefonokon futó iOS és a Samsung-berendezések által is használt Android rendszerekkel való verseny felvétele volt.
A COS azoktól eltérő módon nemcsak telefonokon és táblagépeken, de akár személyi számítógépeken is fut. A fejlesztők szerint a COS a külföldi társainál biztonságosabb, feltörése és a készülékekről végrehajtott adatlopás is jóval nehezebb a hekkerek számára.



A kínai operációs rendszeren futó alkalmazások - csakúgy, mint az amerikai Apple-nél - egy online bolton keresztül tölthetők le, a programok fejlesztése teljes mértékben nyitott.
Azt egyelőre nem lehet tudni, milyen márkájú mobilokon és berendezéseken fut majd, a fejlesztők mindenesetre agresszív kampányba kezdtek a kínai gyártóknál a COS népszerűsítéséért. Az iparági statisztikák szerint a kelet-ázsiai országban az Android rendszer örvend a legnagyobb népszerűségnek, piaci részesedése 78 százalék, míg az iOS rendszer 15,5, a Windows 3,5 százalékot tudhat magáénak.

MTI
nincs még hozzászólás