Röntgen felvételt készítettek egy atomról

2023. június 03.
17.9621
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az amerikai Ohio Egyetem és a Chicagói Egyetem kutatói létrehoztak egy olyan röntgengépet, mellyel a világon először sikerült felvételt készíteniük egy atomról, ami úgy néz ki, mint egy fekete lyuk - az eljárás forradalmasíthatja az anyagok detektálását.

Az 1800-as években felfedezett röntgensugárzást számos területen használják a mai napig, nem csak az orvostudományban, hanem az anyagkutatásban, a régészetben és az asztrofizikában is. A röntgensugárzás általános használata során a röntgenezett anyag atomjai kölcsönhatásba kerülnek a sugarakkal, így generálva kimutatható jelet. Eddig a legkisebb röntgenezhető anyagnak 10 ezer atomból kellett állnia.

A kutatóknak azonban sikerült létrehozni egy különleges eszközt, amivel egyetlen atomról felvételt készítettek. Ehhez a hagyományos detektorokat egy pásztázó alagútmikroszkóppal (SX-STEM) kombinálták. Ez lehetővé tette azt, hogy a röntgensugarak segítésével lássák az anyagon belüli elemeket. A végeredmény pedig egy olyan kép, mely nagyban hasonlít az első fekete lyukról készült képre.


4 hozzászólás

CharlieFirpo

1 éve, 2 hónapja és 23 napja

Döbbenet! meglepett smiley

válasz erre

Fikarc

1 éve, 2 hónapja és 23 napja

Be****ás de tényleg. meglepett smiley Hihetetlen hogy ilyne is van már.

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 2 hónapja és 23 napja

De menő basszus! meglepett smiley

válasz erre

Porthos

1 éve, 2 hónapja és 23 napja

Na ez nagyon durva! meglepett smiley

válasz erre