Részletes és látványos fotót készített a James Webb a Pandora-halmazról

2023. február 16.
41.0931
csirkee profilja, adatai
csirkee
A csillagászok bemutatták a legújabb lenyűgöző fotójukat, melyet a James Webb űrteleszkóp készített az Abell 2744 néven ismert űrrégióról, mely három galaxishalmazból áll, ez az eddigi legrészletesebb fotó, amit a Pandora-halmazról valaha is készítettek.
 

Az új képen rengeteg csillagot, galaxist és más objektumot is láthatunk a régióban, ami körülbelül egymilliárd fényévnyire található a Földtől a Vízöntő csillagképben. A NASA úgy véli, hogy a halmazok együttes tömege alkalmas lehet arra, hogy erős gravitációs lencséket hozzanak létre, ami segíthet felnagyítani a mögöttük lévő galaxisokat. A Hubble korábbi megfigyelései során a tudósok csak a Pandora magjába tudtak mélyen belenézni, ám a JWST sokkal részletesebb képet ad.

A széles mozaiknézet a régió több területét is magában foglalja, amelyeket a James Webb műszerei rögzítettek, majd összeillesztve létrehozták magát a mélymezős képet. A James Webb további adatokat gyűjt a régióról, így a jövőben még részletesebb képet kaphatnak a tudósok a Pandora-halmazról, ezáltal még több információt tudhatnak meg.

Részletes és látványos fotót készített a James Webb a Pandora-halmazról - 2. kép

3 hozzászólás

Porthos

10 hónapja, 1 hete és 2 napja

Star Trek.

válasz erre

techiii

10 hónapja, 1 hete és 2 napja

Azért durva mire képes ez a teleszkóp.

válasz erre

CharlieFirpo

10 hónapja, 1 hete és 3 napja

Scifi. Sokszor a 2001: Űrodüsszeia jut az ilyen képekről eszembe!

válasz erre