Rendkívül ritka szivárványfelhőt fotóztak az Északi-sarkvidéken

2023. február 01.
49.1551
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
A természet néha egészen lenyűgöző tud lenni, íme rá az újabb példa, ugyanis az Északi-sarkvidéken a közelmúltban rendkívül ritka szivárványfelhőket fotóztak, melyek hasonlóak az északi fényhez, ám ezt most nem az aurorák okozták, hanem apró jégkristályokból álló felhők, amelyek magasabban lebegtek a szokásosnál.

A poláris sztratoszférikus felhők (PSC) néven ismert felhők csak akkor keletkeznek, amikor az alsó sztratoszféra hőmérséklete mínusz 81 Celsius-fok alá csökken. Normális esetben a sztratoszférában nem képződnek felhők, mert túl száraz, de ezen a rendkívül alacsony hőmérsékleten, a nagy távolságra lévő vízmolekulák képesek apró jégkristályokká egyesülni, amelyek felhőkké alakulnak.

Ahogy a napfény átsüt ezeken a kristályfelhőkön, szétszóródik, és több különböző hullámhosszú fényt hoz létre, azaz szivárványfelhőket. Mivel ezek a felhők 15-25 kilométer magasan vannak, ezért még akkor is tudnak fényleni, ha a Nap a horizonton túl van. A Spaceweather.com szerint január 25-én a sztratoszférában uralkodó extrém fagyos viszonyok lehetővé tették a PSC-k ritka kitörését az Északi-sarkkörön, beleértve Izlandot, Norvégiát és Finnországot is. Egy amatőr fotós pedig lenyűgöző felvételeket készített a jelenségről.

Fotó: Fredrik Broms

Fotó: Fredrik Broms


3 hozzászólás

Kisfaludy82

1 éve, 3 hónapja

Woooooooow! meglepett smiley

válasz erre

Porthos

1 éve, 3 hónapja és 1 napja

De szép!

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 3 hónapja és 1 napja

De szép látvány!

válasz erre