Rejtélyes lyukak vannak a Marson, melyek akár védelmet is jelenthetnek majd a jövőben

2024. május 30.
13.8051
csirkee profilja, adatai
csirkee
Egyelőre nehéz megjósolni azt, hogy mikor fog az első emberi expedíció elindulni a Marsra, hiszen ehhez még számtalan akadályt kell leküzdeni, azonban addigi is érdemes minél többet megtudni a Vörös bolygóról és főleg azokról a rejtélyes lyukakról, melyeket a NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszondája rögzített.

A Mars felszínéről már sok mindent megtudhattunk az évek során, de még mindig nagyon sok a kérdőjel. Ilyen például azok a lyukak, melyeket a NASA egyik Mars-szondája fedezett fel a közelmúltban. A tudósok úgy vélik, hogy ezek a lyukak a földihez hasonló lávabarlangok lehetek, ahol a jövő telepesei akár meghúzhatnák magukat.

Az egyik ilyen néhány méter átmérőjű és a Arsia Mons nevű szunnyadó vulkán régiójában található. A térségben több hasonló lyuk is található, azonban a kutatók egyelőre nem tudják hogyan keletkeztek. Az Arsia Mons-i gödör a becslések szerint 180 méter mély lehet. A földön a hasonló lyukak/üregek 6-186 méter mélyek és 8-1140 méter átmérőjűek szoktak lenni. Ahhoz, hogy többet is megtudjanak ezekről a barlangokról, első körben robotizált missziókra lenne szükség.


4 hozzászólás

Ronalddo

1 hónapja, 2 hete és 2 napja

Okos terv.

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 2 hete és 2 napja

Majd Musk kiépíti.

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 2 hete és 2 napja

Előbb el kéne jutni oda, aztán lehet tervezgetni...

válasz erre

CharlieFirpo

1 hónapja, 2 hete és 3 napja

Ó csak lennénk már ott... mosolygó smiley

válasz erre