Rátaláltak az első olyan szuperföldre, aminek egyik oldala állandó sötétségben van

2024. április 02.
31.8661
csirkee profilja, adatai
csirkee
Ha egy bolygó túl közel kering a csillagához, akkor előfordulhat, hogy egyik oldalát sosem éri fény és a közelmúltban a tudósoknak sikerült felfedezniük az első olyan szuperföldet, mely éppen ebben az állapotban van, azaz egyik fele állandó sötétségbe burkolózik, míg a másikon állandó a napfény.

A bolygót LHS 3844b néven ismerik, de Kua'kua-nak is nevezik - ami pillangót jelent -, mely 12 óra alatt kerüli meg a központi csillagát, ám a feltételezések szerint mindig ugyanazt a felét mutatja a nap felé. Ha a bolygó forogna, akkor a nap közelsége miatt felforrósodna és olyan lenne, mint az általunk ismert Merkúr.

Az adatok alapján azonban a felszíne nem ilyen forró, a tudósok úgy vélik, hogy árapályzárral rendelkezik és emiatt az egyik oldalán teljes a sötétség, a másik pedig állandóan világosság van. Az LHS 3844b körülbelül 2,3-szor nagyobb térfogatú a Földnél és nincs légköre, vagy ha van is, az nagyon vékony lehet. Ahhoz, hogy még többet megtudjanak a különleges planétáról, a James Webb űrteleszkópot és más eszközöket fognak bevetni.
4 hozzászólás

Vidoros

3 hónapja, 3 hete és 5 napja

Akkor a határvonalon kell lenni, egyszerű lenne az élet.

válasz erre

Fikarc

3 hónapja, 3 hete és 5 napja

Érdekes bolygó.

válasz erre

betyár

3 hónapja, 3 hete és 5 napja

Ergó lakhatatlan.

válasz erre

CharlieFirpo

3 hónapja, 3 hete és 6 napja

Azért ott elég kemény lehetne élni. Minden este át kéne utazni a túloldalra aludni. röhögő smiley

válasz erre