Rákkeltő anyagot bocsátanak ki a hagyományos tűzhelyek, állítja egy friss tanulmány

2023. június 22.
15.3311
csirkee profilja, adatai
csirkee
Bár egyre népszerűbbek az elektromos árammal működő főzőlapok, ennek ellenére még mindig sokan választják a hagyományos gáztűzhelyeket, melyekről korábban kiderült, hogy gyermekkori asztmát okozhatnak és hozzájárulnak a klímaváltozáshoz is, most pedig arra is fény derült, hogy rákkeltő anyagot bocsátanak ki.

A Stanford Egyetem kutatói nemrégiben publikálták tanulmányukat az Environmental Science & Technology folyóiratban, melyben azt állítják, hogy a gáztűzhelyek magas mértékben bocsátanak ki benzolt, ami leukémiához és más ráktípusokhoz köthető. A kutatás szerint az otthonokban magasabb koncentrációban lehet megtalálni ezt a rákkeltő anyagot, mint passzív dohányzás esetén.

A kutatás során 2022-ben összesen 87 kaliforniai, valamint coloradói otthont vizsgáltak meg, ahol hagyományos gáztűzhelyet használtak. Kiderült, hogy a konyhák nagyjából 30%-ban fellelhető volt a benzol, ami akár a hálószobákig is eljutott, ahol órákig észlelni lehetett. A Stanford Egyetem professzora saját otthonában is megmérte a benzol értékét, ami miatt azonnal lecserélte a tűzhelyét egy elektromosra. A közelmúltban írtunk arról, hogy New Yorkban betiltják az új épületekben a gáztűzhelyeket, ám ott elsősorban a károsanyag-kibocsátás miatt.
3 hozzászólás

CharlieFirpo

5 hónapja, 3 hete és 5 napja

Hát manapság szerintem egyre ritkább. De nem hittem volna egyébként...

válasz erre

petrovicsz

5 hónapja, 3 hete és 5 napja

92 éves nagyanyám lájkolja ezt.

válasz erre

Tommy

5 hónapja, 3 hete és 5 napja

Az azért elég kemény.

válasz erre