Radioaktív hópelyhekként jellemzik a a tudósok a világegyetem apró atombombáit

2021. március 14.
38.0851
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A radioaktív apró, hópehelyszerű urándarabkái, amelyek hatalmas nukleáris robbanásokat váltanak ki, megmagyarázhatják az univerzum néhány titokzatosabb csillagrobbanását, amelyekre a tudósok régóta kutatják a válaszokat.

Ahogy a kis csillagok elhalnak, fehér törpékként ismert egykori önmaguk héjává hűlnek. Új kutatások azt sugallják most, hogy az urán atomjai lehűlve ezeknek az öregedő fehér törpecsillagoknak a középpontjába süllyednek, és hópehelyszerű kristályokká fagynak, amelyek nem nagyobbak, mint a homokszemek.

Ott ezek a hópelyhek az univerzum legkisebb atombombájaként működhetnek, és akár szikrává is válhatnak, amely elindítja a folyamatot - mondta Matt Caplan, a tanulmány társszerzője, az Illinois Állami Egyetem elméleti fizikusa.

Caplan szerint azonban fontos azt megérteni, hogy ezek a robbanások hogyan fordulnak elő mindenféle esemény során, legyen szó akár a világűr alkotóelemeinek megszületéséről, akár az univerzum folyamatos tágulásáról. Emellett Caplan szerint ezek a radioaktív "hópelyhek" lényegében apró atombombákként is betudhatóak az univerzumban.
megmagyarázhatják az univerzum néhány titokzatosabb csillagrobbanását, amelyekre a tudósok régóta kutatják a válaszokat.'>
4 hozzászólás

betyár

3 éve, 4 hónapja és 11 napja

Nagyon kemény. Még így olvasva is döbbenet.

válasz erre

Huginn

3 éve, 4 hónapja és 11 napja

Kritikus tömeg nélküli bombák...?

válasz erre

Fikarc

3 éve, 4 hónapja és 11 napja

Nagyon durva. meglepett smiley Remélem csinálnak róla valami videót vagy legalább animációt majd, imádom az ilyen dokukat.

válasz erre

Porthos

3 éve, 4 hónapja és 11 napja

Elképeszttő, mik zajlanak odakint. meglepett smiley

válasz erre