Portugália fontolgatja, hogy kitiltják a Huaweit az 5G hálózatok kiépítéséből

2023. május 29.
20.3721
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
A portugál kormány a héten azt a javaslatot tárgyalta, miszerint tiltsák meg az 5G hálózatokat építő vállalatoknak, hogy a Huaweitől és más kínai cégektől szerezzenek be 5G-berendezéseket, ugyanis az ország kiberbiztonsági tanácsa a nem nyugati beszállítók nagy kockázatára hívja fel a figyelmet.

A Bloomberg beszámolója szerint a portugál kormány azt fontolgatja, hogy betiltja az Európai Unión kívüli beszállítóktól vagy az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében (NATO) vagy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezeten kívüli országokból az 5G-berendezések beszerzését. Mindez azt jelenti, hogy az 5G hálózatok kiépítésében nem lehet például Huawei eszközöket használni - Amerika már korábban betiltotta ilyen eszközök beszerzését.

A Portugália Kiberbiztonsági Felsőbb Tanácsa egy csütörtökön kiadott nyilatkozatban úgy fogalmazott, hogy a joghatóságokon kívüli cégek nagy kockázatot jelentenek az ország vezeték nélküli hálózatainak biztonságára nézve. A Huawei szóvivője a Financial Times-nak elmondta, hogy velük nem konzultáltak a portugál hatóságok az ügyben és az elmúlt két évben a portugál szolgáltatókkal együttműködve vezeték nélküli hálózatokat építettek ki, és minőségi szolgáltatásokat nyújtottak több millió felhasználónak.

Ha megtiltják a kínai vállalatokat az 5G hálózataiban való részvételtől, ez hirtelen fordulatot jelentene Portugáliának, amely évek óta szoros kapcsolatot ápol a kelet-ázsiai nagyhatalommal. Amennyiben Portugália kitiltja a Huaweihez hasonló kínai vállalatokat, úgy csatlakozik olyan országokhoz, mint Kanada, Dánia, Svédország, Észtország, Lettország és Litvánia, amelyek a közelmúltban megtiltották a kínai vállalatoknak, hogy részt vegyenek az 5G hálózataik kiépítésében.
4 hozzászólás

Kisfaludy82

1 éve, 2 hónapja és 25 napja

Itt is kezdődik a Huawei fóbia... wtf smiley

válasz erre

Porthos

1 éve, 2 hónapja és 26 napja

De.... miért???? meglepett smiley Nem értem én ezt.

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 2 hónapja és 26 napja

Még egy nemnormális ország? meglepett smiley

válasz erre

Mordorer

1 éve, 2 hónapja és 26 napja

Na még egy ország! meglepett smiley

válasz erre