Plazmaörvényt észleltek a Nap Északi-sarkán

2023. február 06.
50.3891
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
A Nap jelenleg közeledik napciklusának csúcsához, egy 11 éves folyamathoz, amikor megfordítja mágneses pólusait és ilyenkor felerősödnek a napkitörések, amiket a modern technikával már közelebbről is meg tudnak vizsgálni a tudósok és így olyan jelenségeket is láthatnak, melyeket korábban még nem.
 

Így sikerült lencsevégre kapni azt a plazmaörvényt, melyet február másodikán rögzített a NASA Solar Dynamics Observatory (SDO). Az elmúlt időszakban több koronális tömeg kilökődést (CME) figyeltek meg a tudósok, melyek a mágneses mezőkkel együtt plazmát lövellnek a világűrbe. A most rögzített felvételen azonban a plazma örvényben keringett az Északi-sarkon, az 55. szélességi foknál.

A Space.com jelentése szerint minden napciklusban egyszer megjelenik az izzószál az 55. szélességi foknál, és a pólusok felé tart. A kutatóknak eddig sosem sikerült sarki örvényt rögzíteni, amiről egyelőre még keveset tudni. Az Európai Űrügynökség Solar Orbiter Missziója hamarosan elkezdi közelebbről is megfigyelni az 55. szélességi fokot, hogy megfejtsék a sarki örvény rejtélyét.

4 hozzászólás

Mordorer

1 éve, 1 hónapja és 15 napja

Tök érdekes jelenség.

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 1 hónapja és 15 napja

Milyen látványos ahogy izzik.

válasz erre

Porthos

1 éve, 1 hónapja és 15 napja

Hihetetlen, hogy abban a forróságban is hogy zajlanak az események.

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 1 hónapja és 16 napja

Olyan rohadt jól néznek ki ezek a felvételek! meglepett smiley

válasz erre