Pilotszösszenet - The Strain

2014. július 16.
7051
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
androgeek techmag profilja, adatai
androgeek techmag
Mimóza-finom lelkem van.

Na jó, nem - de a horrort nehezen veszi be a gyomrom. A vámpírok képezik a lélektani határt, nyílvánvalóan a téma vérbősége miatt (átvitt és nem átvitt értelemben).

Azonban Guillermo del Toro teljesen elvarázsol. Napjaink egyik legfantáziadúsabb mesélőjének tartom, aki mindig valami egyedülállót alkot, legyen szó a Faun allegórikus világáról vagy egy gigantikus kaiju-jaeger csatáról.
És hogy vajon sikerül-e eki ezúttal? Nagyon reméltem, és összességében felülmúlta várakozásaimat.

A sikeres vámpír-könyvtriológia alapján készülő pilot Dr. Ephraim "Eph" Goodweatherről szól, aki a New York-i Járványügyi Központ vezetője. Csapatával egy rejtélyes járvány kitörésének ügyében nyomoz, amelynek tünetei egy az egyben a vámpírizmus kialakulására utalnak.

Talán azért, mert bevezető részt láttunk, talán azért, mert végig ilyen tempóban szeretnének haladni - ez utóbbit értékelném legtöbbre - nem bélforgató horror dominált, hanem az intelligens feszütség, és ez tökéletes felvezetést produkált.
A történet maga számomra kifejezetten eredetinek hatott, habár egyes elemei, nyilván a műfaj sajátosságai miatt ismerősek lehetnek, azonban a gyönyörűen fényképezett jelenetek szemet gyönyörködtetően támasztották alá azt.
És ha már alátámasztás - a szereplőgárda pazar!



Az örmény misztikust alakító színész-veterán David Bradley távolról sem ragadt meg a Roxfort pedellusának karakterében. Ahogyan tavaly a Broadchurch hamisan vádolt öregúrjaként, úgy idén újabb kemény szerepben bizonyítja, hogy tehetsége az idő múlásával sem kopott.

Sean Astin már megint nem figyel eléggé a Gyűrűre, vagy esetünkben a fényt hozó koporsójára, és a körülötte zajló dolgokra, mindazonáltal szomorú lenne, ha az imdb-nek lenne igaza, és csak két részben láthatnánk. Igaz, a nagyot botló, egyébként pozitív karakter a megváltásért cserébe általában nagy árat fizet...

 



 

És Corey Stroll. Már az elmúlt évben megállapítottam a Netflixes Kártyavár darálásakor, hogy új kedvencem született. Viszont most, hogy stílusos legyek, végleg beette magát a bőröm alá. Az egyik helyzetben kétségbeesett apa és férj, pár pillanattal később pedig a világ legnagyobb szaktekintélye, ellentmondást nem tűrően magabiztos tudós - mindezt egy doboz tejjel a kezében. Szuggesztív és esendő ember egyszerre. És mindegy melyik, elhisszük neki.

Nálam nagyobb rajongója nincs az erős női karaktereknek, ezért kissé fájlalom, hogy Natalie Brown és Mía Maestro ugyan szép és okos, de egyelőre csupán kellék a történetben, remélem a későbbiekben másképp alakul.
A forgatókönyv tempója se nem túl lassú, sem nem túl gyors. A párbeszédek és karakterek nem sokdimenziósak, végig fenntartják az a néző érdeklődését, engem speciel végig lekötöttek, csupán a lelkem (és éjszakám) békéjének védelmében voltam kénytelen félrepillantani, mielőtt túl késő...

Összességében minden a megfelelő arányban található benne: horror-thriller-dráma-fantasy-misztikum, épp egy olyan, átívelő-történetszálú sorozathoz illő módon, hogy mindenki megtalálja benne azt, amiért várni fogja a következő epizódot.

Verdikt: Lelkes vagyok! Egy hetet kell várni a következő részre?

http://www.youtube.com/watch?v=DqcuyXeN8O8

 
nincs még hozzászólás