Oroszország új űrhajót indít az ISS-re, hogy visszahozza legénységét

2023. január 11.
54.2481
csirkee profilja, adatai
csirkee
A Roszkoszmosz-nak hamarosan egy új Szojuz MS-23 kapszulát kell hamarosan elindítania, hogy a Nemzetközi Űrállomáson lévő három kozmonautát haza tudják hozni, miután decemberben megsérült a korábbi Szojuz MS-22 űrrepülő és elkezdett szivárogni belőle a hűtőfolyadék.

Jurij Boriszov, a Roszkozmosz vezetője elárulta, hogy még idén február 20-án indítják el az új kapszulát legénység nélküli automata üzemmódban, ami remélhetőleg biztonságban haza fogja hozni a Nemzetközi Űrállomáson lévő három kozmonautát. Az Orosz Szövetségi Űrügynökség sokáig próbálta megoldani a problémát, még a NASA mérnökeivel is egyeztettek, sőt az is felmerült, hogy a SapceX fogja visszahozni a legénységet.

Boriszov azt is elmondta, hogy abban az esetben, ha az ISS-en olyan vészhelyzet alakul ki, amely a teljes legénység evakuálását teszi szükségessé az új kapszula megérkezése előtt, az űrtisztviselők mérlegelik, hogy a Szojuz MS-22 biztonságosan használható-e. Mostanra az is kiderült, hogy a decemberi szivárgást mikrometeoroid okozta.
4 hozzászólás

Kisfaludy82

9 hónapja, 1 napja

Na, mégsem kell a Space X?

válasz erre

Porthos

9 hónapja, 1 napja

Mondjuk sok választásuk nincs, mégse hagyhatják őket fent.

válasz erre

CharlieFirpo

9 hónapja, 1 napja

Komoly hogy már legénység nélkül is végre lehet hajtani egy ilyen akciót.

válasz erre

Fikarc

9 hónapja, 1 napja

És az amcsik is jönnek velük?

válasz erre