Oroszország sikeresen elindította Angara-A5 nehéz hordozórakétáját

2024. április 11.
25.1591
csirkee profilja, adatai
csirkee
A Roszkoszmosz megerősítette, hogy a keddi sikertelen kilövést követően ma, azaz április 11-én sikeresen elindították Angara-A5 nehéz hordozórakétájukat a Vosztocsnij űrközpontból, mellyel a jövőben műholdakat szeretnének pályára állítani, de az orosz űrállomás moduljait is ezzel szállítják majd.

Két sikertelen kilövést követően ma végre a magasba emelkedhetett a mintegy 773 tonna, és legfeljebb 24,5 tonna hasznos teherbírással rendelkező Angara-A5 hordozórakéta, mely az Angara rakétacsalád legújabb tagja. A rakétát eredetileg kedden tesztelték volna, de két perccel a start előtt az automatika törölte az indítást a központi egység feltöltőrendszerének meghibásodása miatt.

A szerdára ütemezett kilövés is elmaradt, miután szoftverhiba merült fel a hajtóművek indításvezérlő rendszerében. A csütörtöki indítás azonban már sikeresen lezajlott, mintegy 12 és fél perc elteltével az Orion gyorsítóblokk a kísérleti hasznos teherrel együtt levált az Angara harmadik fokozatáról, és tovább haladt a célpályára. A jövőben a Roszkoszmosz műholdakat szeretne majd pályára állítani ezzel a rakétával.

A TASZSZ állami hírügynökség szerint az orosz űrügynökség már tervezi a rakéta megnövelt hasznos teherbírású változatát, az Angara-A5M-et, valamint az Angara-A5V-t is, melyeknek a tervek szerint már visszatérő első és második, valamint hidrogénhajtású harmadik fokozata is lesz. Ez a rakéta család fogja a jövőben a magasba juttatni az orosz űrállomás moduljait is.

3 hozzászólás

Kisfaludy82

1 hónapja, 1 hete és 6 napja

Ruszkiknak ez hétköznapi dolog szerintem.

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 1 hete és 6 napja

Vajon milyen műholdak lesznek ezek...? kacsintó smiley nyelvnyújtó smiley

válasz erre

techiii

1 hónapja, 1 hete és 6 napja

Azért ebben elég jók az oroszok.

válasz erre