Óriási siker: a világon először sikerült emberi szemet átültetni

2023. november 10.
22.0911
csirkee profilja, adatai
csirkee
New York-i sebészek elvégezték a világ első teljes szembeültetését és egy részleges arcátültetést is a 46 éves Aaron Jamesen, akit még 2021-ben ért egy baleset, amikor egy 7200 voltos feszültség alatt álló vezetékhez ért, az orvosok szerint látását valószínűleg nem fogja visszaszerezni, de a műtét sikeres volt.

A veterán katona nagyfeszültségű villanyvezeték-szerelőként dolgozott, amikor megtörtént a súlyos baleset, melynek során súlyosan roncsolódott az arca. Több helyreállító műtéten is átesett, és felkerült a transzplantációs várólistára is. Idén májusban egy 21 órás műtéten esett át a New York-i NYU Langone Health klinikán, ahol szemátültetés mellett részleges arcátültetést is végeztek rajta.

Az orvos csapat a napokban adott ki tájékoztatást James állapotáról, valamint a donorszemről, ami fél év elteltével egészségesnek tűnik. Az orvosok korábban féltek attól, hogy az új szem nem kap elég vérellátást és elkezd majd zsugorodni, de a vizsgálatok azt mutatják, hogy a donorszem ugyanolyan dús és folyadékkal teli volt, mint a férfi másik, egészséges szeme. A tudósok remélik, hogy egy lépéssel közelebb kerültek a látás helyreállításához.


4 hozzászólás

TEchie

8 hónapja, 2 hete és 6 napja

Döbbenet bakker. És emellé bejön a kitenyésztett szem, kar, láb, stb. Hihetetlen, de nagyon úgy tűnik néhány évtizeden belül ezek nem fognak gondot jelenteni.

válasz erre

Kisfaludy82

8 hónapja, 3 hete

Ez nagyon kemény.

válasz erre

Porthos

8 hónapja, 3 hete

OMG de durva! meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

8 hónapja, 3 hete és 1 napja

Aztadeduuurvaaaaa!!! meglepett smiley

válasz erre