Óriási napernyő lehet a megoldás a globális felmelegedésre, az ötlet pedig egy magyar csillagásztól száramzik

2024. február 14.
15.6121
csirkee profilja, adatai
csirkee
A globális felmelegedést továbbra sem tudjuk megállítani, annak ellenére, hogy számtalan ötlettel álltak már elő a tudósok, a legújabb egy hatalmas napernyő vagy pajzs lenne, amit a Föld és a Nap közé helyeznének el, hogy mérsékeljék a globális felmelegedés hatásait.

Hasonló ötletről már korábban is beszámoltunk, akkor azonban egy holdporból készült pajzsot terveztek a kutatók. A mostani ötlet egy magyar csillagásztól származik, Szapudi Istvántól, akinek tavaly jelent meg egy tanulmánya erről. A tanulmány alapján az Asher Űrkutatási Intézet és a Technion izraeli műgyetem kutatói dolgoznak, sőt állítólag már egy prototípussal is elkészültek.

A gond azzal van, hogy a pajzsnak (napernyőnek) óriásinak kell lennie, nagyjából 2,60 millió négyzetkilométernek, amit itt a Földön lehetetlen megcsinálni. Emiatt a terv most az, hogy kisebb részletekben küldenék fel az űrbe és ott illesztenék össze. Természetesen a méret mellett az is gondot jelent, hogy találjanak egy olyan anyagot, ami képes ellenállni a zord körülményeknek és ne legyen túl drága sem.
3 hozzászólás

Kisfaludy82

2 hónapja, 1 hete és 1 napja

Majd elakad, amikor kiszámolják mennyibe kerülne. röhögő smiley

válasz erre

muki

2 hónapja, 1 hete és 1 napja

Azta de komoly! meglepett smiley

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 1 hete és 1 napja

Baszki, megint megvalósul egy scifi. meglepett smiley

válasz erre