Open Source Windows?

2015. április 07.
8561
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
40 éves lett a vállalat, melynek fénye az utóbbi években kissé megkopott.

Radikális ötletek is felmerülnek a Microsoft vezetői részéről. Az évforduló alkalmából Bill Gates írt levelet a munkatársaknak. Paul Allen és Bill Gates 1975. április 4-én az Új-Mexikóban található Albuquerque városában fektették le a Microsoft alapjait, amelynek neve akkor még Microcomputer-Software, rövidítve Micro-Soft volt.Azóta a társaság a világ egyik meghatározó vállalatává vált, amelynek ma már több mint 120 000 munkatársa van és az éves bevétele több mint 85 milliárd dollár. Gates többek között azt írta, hogy Satya Nadella vezetése alatt a Microsoft minden korábbinál jobban pozicionálja magát. Rendelkeznek a szükséges erőforrásokkal a nehéz problémák megoldásához és a modern számítástechnika minden területén jelen vannak, valamint elkötelezettek az ipar számára végzett kutatásokért.Gates technikai tanácsadóként véleményezi az új termékeket és dicsérőleg szólt a cég víziójáról, illetve a mögötte található tehetségekről. Szerinte az eredmények az olyan termékekben mutatkoznak meg, mint a Cortana, a Skype fordító és a HoloLens, s ez csupán néhány az innovációik közül. Gates megköszönte mindazok munkáját, akik azzá tették a Microsoftot, ami ma. Szerinte a jövő világában a technológia még egyszerűbben válik elérhetővé mindenki számára, s a számítógépek, a robotok és a viselhető termékek még természetesebbek lesznek az embereknek.

A jövőképek egyike Mark Russinovichtól, a Microsoft egyik menedzserétől származik. Az Azure nevű felhőszolgáltatás műszaki vezetője a Chefconf 2015 rendezvényen elmondta, hogy a Windows egyszer nyílt forráskódú lehet. Az Azure már megnyílt a Linux előtt és azóta az ott Linuxot használó vállalatok aránya 20 százalékra nőtt. A Microsoft a .Net rendszer nagy részét már tavaly nyílt forráskódú megoldásként elérhetővé tette, s azóta a közösség megpróbálja a szoftvert a Linuxra és a Mac OS X-re is hozzáférhetővé tenni.

[caption id="attachment_17741" align="aligncenter" width="598"] Mark Russinovich[/caption]

A társaság egy ilyen lépéssel az eredeti sokszorosára növelheti a fejlesztőközösséget. A Linux és a nyílt forráskódú programok nagy teret hódítottak a szerverek világában, a cloud-környezetekben és a dolgok internetében pedig abszolút meghatározónak számítanak. A menedzser ugyanakkor gyorsan világossá tette, hogy ha a Windows nyílt forráskódú is lesz, az nem a közeljövőben fog megvalósulni.

Minden elképzelhető egyeztetést már lefolytattak ezzel kapcsolatban, de döntés még nem született. Russinovich meggyőződése ugyanakkor, hogy a Windows a szabaddá tett forráskód ellenére is elég pénzt tudna keresni. Erre a legjobb példa a Red Hat, amely milliárdokra tesz szert a terméktámogatásra számlázott összegeknek köszönhetően, miközben a forráskód szabadon elérhető.

Források: Wired , Softpedia

Az eredeti Bill Gates levél:
Tomorrow is a special day: Microsoft?s 40th anniversary.

Early on, Paul Allen and I set the goal of a computer on every desk and in every home. It was a bold idea and a lot of people thought we were out of our minds to imagine it was possible. It is amazing to think about how far computing has come since then, and we can all be proud of the role Microsoft played in that revolution.

Today though, I am thinking much more about Microsoft?s future than its past. I believe computing will evolve faster in the next 10 years than it ever has before. We already live in a multi-platform world, and computing will become even more pervasive. We are nearing the point where computers and robots will be able to see, move, and interact naturally, unlocking many new applications and empowering people even more.

Under Satya?s leadership, Microsoft is better positioned than ever to lead these advances. We have the resources to drive and solve tough problems. We are engaged in every facet of modern computing and have the deepest commitment to research in the industry. In my role as technical advisor to Satya, I get to join product reviews and am impressed by the vision and talent I see. The result is evident in products like Cortana, Skype Translator, and HoloLens ? and those are just a few of the many innovations that are on the way.

In the coming years, Microsoft has the opportunity to reach even more people and organizations around the world. Technology is still out of reach for many people, because it is complex or expensive, or they simply do not have access. So I hope you will think about what you can do to make the power of technology accessible to everyone, to connect people to each other, and make personal computing available everywhere even as the very notion of what a PC delivers makes its way into all devices.

We have accomplished a lot together during our first 40 years and empowered countless businesses and people to realize their full potential. But what matters most now is what we do next. Thank you for helping make Microsoft a fantastic company now and for decades to come.
nincs még hozzászólás