Olaszország betiltja a ChatGPT-t adatvédelmi problémák miatt

2023. március 31.
35.9431
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az olasz Privacy Guarantor elrendelte a ChatGPT blokkolását az országban, ugyanis szerintük az OpenAI vállalat adatkezelési gyakorlata megsérti az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletét (GDPR), emiatt ráadásul vizsgálatot is indítottak a mesterséges intelligencia kutatólaboratóriuma ellen.

Az olasz szabályozók azt állítják, hogy nincs jogi alapja az OpenAI-nak, hogy tömeges adatgyűjtést végezzenek a ChatGPT modelljének betanításához. Ráadásul az esetenként pontatlan eredmények azt is jelzik, hogy a generatív mesterséges intelligencia nem dolgozza fel megfelelően az adatokat.

A tisztviselőken nagyon aggasztja egy múlt heti hiba, aminek következtében több felhasználó érzékeny adatai szivárogtak ki a chatbotnak köszönhetően. Az olasz adatvédelmi hatóságnak továbbá az sem tetszik, hogy a MI csak 13 éven felülieknek szól, ám egyáltalán nincs korhatár-ellenőrzés, amely megakadályozná, hogy a gyerekek használják a szoftvert. Az OpenAI-nak 20 napja van arra, hogy felvázolja, hogyan fogja megoldani a problémákat. Amennyiben ez nem sikerül nekik, úgy egy 20 millió eurós bírsággal kell szembenézniük.
3 hozzászólás

Kisfaludy82

2 hónapja, 1 hete

Gondolom beletesznek egy kor bejelelölő formot és azzal el is van intézve.

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 1 hete

Nagyon bölcs döntés.

válasz erre

CharlieFirpo

2 hónapja, 1 hete

Gondolom ők az elsők, lesznek itt még mások is.

válasz erre