Az éghajlatváltozás nagyobb hatással lesz a jövőben az ételek áraira, ami miatt világszerte egyre több embernek nem lesz lehetősége arra, hogy változatosan és egészségesen étkezzen. Egy új elemzés azt mutatja, hogy a globális felmelegedés 2035-ig évi 0,9?3,2 százalékponttal növelheti az élelmiszerárak inflációját.
Ez a hatás világszerte érezhető lesz, a magas és alacsony jövedelmű országokban egyaránt, de a legrosszabbul azok a régiók járhatnak, ahol jelenleg is problémák vannak az élelmezéssel, például az afrikai országok. Az olyan alapanyagokkal lehet gond leginkább, mint például a kakaóbab és a kávé, melyek nagyon érzékenyek az éghajlatváltozásra, emiatt ezekből keveset tudnak termelni és folyamatosan nő az áruk.
Az új tanulmány mögött álló kutatók azt sugallják, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése korlátozhatja a globális gazdaságra gyakorolt hatásokat.