Negatív ionokat észlelt a Hold túlsó oldalán az ESA új műszere

2024. június 07.
16.3581
csirkee profilja, adatai
csirkee
A Kínai Nemzeti Űrügynökség Csang'e-6 űrszondája június 2-án sikeresen landolt a Hold túlsó oldalán, ahol 2 kilógrammnyi kőzetmintát szedett össze és két nappal később már vissza is indult a rakománnyal, miközben néhány fontos műszert is hagyott a területen, például az ESA érzékelőjét.

Az Európai Űrügynökség nemrégiben árulta el, hogy a kínai Csang'e-6 űrszondával érkezett műszerük negatív ionokat észlelt a Hold felszínén. Az ESA Negative Ions at the Lunar Surface (NILS) műszere 280 perccel a Déli-sark-Aitken-medencében való leszállás után kezdett el adatokat gyűjteni, mielőtt a műszer alacsony feszültség miatt leállt.

A műszert szerencsére sikerült újra beindítani, és még több adatot sikerült gyűjteni vele. A Földet megvédi a napszéltől a légköre és a mágneses tere, azonban a Holdon nincs semmi, ami védelmet nyújthatnak. A pozitív töltésű részecskéket viszonylag könnyen lehet észlelni, de a negatív töltésű ionok rövid életűek, és nem érik el azt a magasságot, ahol észre lehet őket venni, ezért szükséges a Hold felszínén történő észlelés.

Az NILS műszerrel ez most sikerült és az ilyen megfigyelések segíthetnek jobban megérteni a felszíni környezetet, nem csak a Holdon, hanem akár más égitesteken is.
landolt a Hold túlsó oldalán, ahol 2 kilógrammnyi kőzetmintát szedett össze és két nappal később már vissza is indult a rakománnyal, miközben néhány fontos műszert is hagyott a területen, például az ESA érzékelőjét.'>
3 hozzászólás

Fikarc

1 hónapja, 2 hete és 5 napja

Porthos írta:
És ez mit is jelent? röhögő smiley
Rengeteg jótékony hatása van az emberi szervezetre (is).

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 2 hete és 5 napja

És az mi?

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 2 hete és 5 napja

És ez mit is jelent? röhögő smiley

válasz erre