Na, még egy - Meteor

2013. október 18.
7571
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Yitsushi profilja, adatai
Yitsushi
Még szinte le sem csengett a 2012 körüli felhajtás, most újabb potenciális veszélyforrást fedeztek fel ukrán csillagászok, egy termetes meteor formájában.

Nem is akármekkorát, hiszen a "2013 TV 135" nevű égitest közel 400 méter széles és 2500 megatonna, azaz a Hiroshimára ledobott atombomba százötvenezerszeres erejével megegyező robbanás kíséretében csapódna a Földbe.

A kutatók október 8-án fedezték fel, legközelebb azonban szeptember 16.-án repült, amikor "csak" 6,7 millió kilométerre volt a Földtől.

Mikor várható a becsapódás? Körülbelül 2032 augusztusában.

A tényt több neves csillagász is megerősítette, így az aszteroida a "Lehetséges veszélyforrás" minősítést is kiérdemelte.



A NASA oldalán is megtalálható a hír, szimulációik szerint a becsapódás esélye 1:63000-hez, ami körülbelül annyi, mintha a Jacksonville Jaguars NFL csapata -jelenleg 32. helyen állnak - nyerné a Superbowl döntőt.

Don Yeomans, a NASA "Near Earth Object Program" - A Föld közelébe belépő égitesteket kutatják - irodájának menedzsere elmondta: "Ez egy viszonylag új felfedezés, több megfigyeléssel azonban képesek leszünk jelentősen csökkenteni, vagy akár ki is zárni a becsapódás valószínűségét." Továbbá hozzátette azt is, hogy a nemleges becsapódás esélye 99.998 százalék.

Az aszteroidát az elkövetkezendő hónapokban a Cambridge-i Kisbolygó Központ vizsgálja majd.

A 2013 TV 135 egyike annak a 10 332 felfedezett objektumnak, melyek a Földhöz közel tartózkodnak, azoknak viszont, akik bakancslistát írnak, remek alibi lehet a 2032-es becsapódás (nagyon kicsi) valószínűsége a teljesítésre. Ne mondjátok, hogy nem szóltunk!
nincs még hozzászólás