Mit hozhat a Windows Phone 8.1?

2014. február 22.
9751
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
Nemrégiben a Microsoft elkezdte titokban elküldeni néhány fejlesztőnek a Windows Phone 8.1 (nem teljes!) SDK [Software Development Kit = ~szoftverfejlesztő csomag] együttesét, melyet egyesek sikeresen ki is szivárogtattak, megerősítve néhány megtippelt funkciót, illetve fényt derítve a meglepetés-újításokra.

Néhány kulcsfontosságú dolog az apróbb újítások mellett:

Külön hangerőszabályzók: az egyik legtöbb felhasználó által várt lehetőség a hangerőszabályzás fejlesztése.
 

Az SDK szerint kétféle hangerőszabályzó csúszkát kap majd a rendszer: Csengés+értesítések [0->10] és Alkalmazások+média [0->30]. Ezen felül lesz egy külön kis gomb  némításra és annak feloldására, valamint egy hivatkozás a hangbeállítások megnyitásához. Beállítható az is, hogy a rezgés hogyan működjön (be- vagy ki legyen kapcsolva) a néma üzemmód alatt.Műveletközpont: A Windows Phone 8.1 SDK-ban nem szereplő, de a dokumentáció (illetve a nyelvi fájlok és néhány kiszivárogtatott kép) alapján nagyon is hasznos műveletközpont is szerepel a Windows Phone 8.1 újdonságai között. Ha fentről lefelé húzzuk az ujjunkat, megjelennek a gyorsbeállítások, ahol a Wi-Fi-t, Bluetoothot és hasonlókat állítgathatjuk, illetve ha egészen a képernyő aljáig húzzuk az ujjunkat, megtaláljuk a teljes értesítéslistát, ahová "csendes értesítéseket" is küldhetnek az alkalmazások. A műveletközpontban szereplő gyorsgombok (négy darab) mind testreszabhatóak lesznek.Értesítések: ahogy mondtam, az új Windows Phone csendes értesítéseket is kezel majd, melyek nem jelennek meg úgy, mint a beúszó "toast" értesítések, hanem azonnal a műveletközpontba kerülnek. Elméletileg olyan értesítések is lesznek, melyekre "lehet válaszolni" - példaként a Windows 8-as Skype-ot hozhatnánk fel (ahol nem kell megnyitni az alkalmazást a hívás elfogadásához/elutasításához, hanem egyszerűen az értesítés kis dobozából dönthetjük el, hogy mit tegyen az alkalmazás).

[embedvideo id="s8nmCGCeFmo" website="youtube"]

 

Bing Smart Search és Cortana: az SDK-ban ugyan egyáltalán nem érhető el az emulátor keresés funkciója, mindenütt azt pletykálják, hogy lesz egy, az Apple Siri-jéhez hasonló hangos asszisztensünk, aki javaslatokat tud adni, válaszol a kérdésekre stb.
A Bing Smart Search pedig a Windows 8.1 keresés funkciójához hasonlóan fog majd működni.Fájlkezelés: úgyszintén mindenütt az a hír járja, hogy az új OneDrive alkalmazás Windows Phone 8.1-en már támogatni fogja a fájlrendszer megjelenítését és annak kezelését (csakúgy, mint Windows 8.1-en). Ezenfelül lesz majd fájlválasztó a fejlesztők számára (így meg lehet majd nyitni más alkalmazásokban is fájlokat a telefonról), illetve lehetséges lesz a kiválasztott fájlok feltöltése, illetve a letöltés (pl. Internet Explorerből).

Média: egyes hírek szerint a Windows Phone 8.1 lehetővé teszi majd az alkalmazásfejlesztők számára, hogy alkalmazásaikon belül médiaszerkesztést lehessen végezni (hang- és videoeffektek), illetve képernyőfelvételt (videó) lehessen készíteni.

Alkalmazások: az alkalmazások kézileg is frissíthetőek lesznek, valamint emellett automatikusan frissülni fognak (amennyiben engedélyezzük azt). Lehetséges lesz Microsoft-fiókkal egyetlen bejelentkezéssel több alkalmazásban is bejelentkezni.
A naptár új nézetekkel fog bővülni (heti nézet), időjárási adatokat is megjeleníthet majd és szinkronizálhatjuk a Google Calendar bejegyzéseinket is.

Egyéb: A Wi-Fi Direct támogatás mellett az új Windows Phone-t futtató telefonok kijelzőjét ki lehet majd vetíteni monitorokra, televízió-képernyőkre. A rendszer kap Office Lens támogatást is (beszkennelhetünk dokumentumokat a kamera segítségével). Továbbá:

A csempéket megjelölhetjük olvasottként ha bal oldalról áthúzzuk rajtuk az ujjunkat
Több, már meglévő Windows Phone 8-as eszköz esetén is megjelenhet a három oszlopos megjelenés (például a Lumia 920-on is)
Csendes órák (ezalatt nincsenek értesítések)
Bluetooth 4.0 LE (Lumia eszközökön a Black frissítés hozta, mostantól mindenütt elérhető lesz)
Dupla koppintással felébreszthető/kikapcsolható lesz a készülék (az előbbi egy Lumia funkció)
Helyzár funkció

Nos, lehet, hogy ezek után mégis csak azt mondhatjuk, hogy érdemes várni arra a Windows Phone 8.1-re - áprilisban már várható az előnézeti verzió, pár hónapra rá pedig a végleges változat is. Már tavaly év közben kiszivárogtak dolgok, mikor egy Microsoft dolgozó elvesztette a rendszer egy nagyon korai prototípusával rendelkező telefont, amit a megtaláló eladott az eBay-en és a vásárlótól minél hamarabb vissza próbálta szerezni a Microsoft a telefont (időközben távolról lezárták stb.)
nincs még hozzászólás

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink