Minden eddiginél hatékonyabb időjárás előrejelzőt fejlesztett a Google

2023. november 15.
19.0131
csirkee profilja, adatai
csirkee
Manapság egyre nehezebben lehet megjósolni az időjárást, az elmúlt ötven évben sokat változott környezetünk, ám az óriáskereső bejelentette legújabb mesterséges intelligencián alapuló időjárás-előrejelző szoftverét, ami minden eddiginél hatékonyabban működik.

Az időjárás-előrejelző rendszerek általában numerikus modellekkel dolgoznak, melyek nagyon sok erőforrást igényelnek, ezzel szemben a Google GraphCast rendszere teljesen másképpen működik és hatékonyabbnak bizonyult a teszteken. A mesterséges intelligencián alapuló rendszer az elmúlt negyven év megfigyelési adatai alapján jósolja meg, hogy milyen változások várhatóak az időjárásban, ráadásul mindezt alig egy perc alatt.

A GraphCast pontosabban és sokkal gyorsabban jósolja meg az időjárási viszonyokat akár 10 nappal előre, mint az ipari aranystandard időjárás-szimulációs rendszer - állítja a vállalat. Nagy pontossággal képes megjósolni a ciklonok nyomvonalát a jövőben, azonosítja az árvízveszélyes légköri folyókat, és előrejelzi a szélsőséges hőmérsékletek kialakulását. A Google DeepMind által kifejlesztett AI előrejelző a paraméterek 90%-ában felülmúlja a hagyományos rendszereket.
4 hozzászólás

betyár

8 hónapja, 2 hete és 4 napja

Nem értem eddig miért nem alkalmazták az AI?

válasz erre

Ronalddo

8 hónapja, 2 hete és 4 napja

Mopndjuk ez nem egy nagy trúváj. röhögő smiley

válasz erre

Porthos

8 hónapja, 2 hete és 4 napja

Hajrá. Nem lesz könnyű feladat. röhögő smiley

válasz erre

CharlieFirpo

8 hónapja, 2 hete és 5 napja

Hát azt nem nehéz, az összes **** jelenleg. röhögő smiley

válasz erre