Mi ihlette a Csillagok háborúja karaktereinek jelmezét?

2014. november 05.
6211
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
5t3v3nk3 profilja, adatai
5t3v3nk3
Október 28-án jelent meg Brandon Alinger Star Wars Costumes: The Original Trilogy című könyve, melyből kiderül, mi alapján alakították ki az eredeti trilógia karaktereinek megjelenését.



Bár bizonyára mindannyian jól emlékszünk mindenki ruháira, stílusára és egysorosaira, kétségtelen tény, hogy mindenkinek Darth Vader jut elsőként az eszébe.

Fekete-szürke ruhájával, köpenyével és sisakjával a filmtörténelem egyik legjellegzetesebb gonoszává vált. Az öltözék tervezője, Ralph McQuarrie a szamurájok sisakja alapján alkotta meg Darth Vader fejfedőjét, annak ellenére, hogy George Lucas arra kérte, egy drámai hatást keltő kalapot tervezzen számára. Érdekesség, hogy az Új reményhez csupán egyetlen sisakot készítettek el, pedig általában több tucatot gyártanak le minden hasonló kellékből.



John Mollo jelmeztervező az A Birodalom visszavág forgatókönyve alapján tervezte meg Yoda külsejét. A cél az volt, hogy Ben Kenobi ruhájának egy szegényesebb változatát alkossa meg. Mollo a forgatás során használt számos Yoda bábu mindegyikének készített egy-egy ruhát, amit tépőzárak és patentok segítségével rögzítettek, hogy ne essenek le a figurákról. Ezeken kívül egy 132 centis jelmezt is készített Deep Roy számára, aki csupán abban az egyetlen jelenetben tűnt fel, amelyikben mutatják, ahogy Yoda jár.



Az Új reménynél az volt a cél, hogy Obi-wan Kenobi öltözéke a szamurájok és a szerzetesek ruhájának ötvözete legyen. Az eredeti terveknél még sok kiegészítő tartozott hozzá, ám amikor Alec Guinness aláírt a szerepre, ezektől megváltak, Lucas ugyanis azt szerette volna, hogy a ruha valóban használtnak tűnjön. A tervezők leszedték a kiegészítőket és megkoptatták egy kicsit a ruhát, így Guinnessnek már ?csak? annyi dolga volt, hogy a forgatás előtti napon hemperegjen benne egy kicsit a sivatagi homokban, hogy még hagyottabbnak tűnjön. Ez az öltözéket vették alapul a többi jedi lovag ruhájához.



Leia hercegnő több emlékezetes ruhát is viselt az eredeti trilógiában, elég csak egyszerű fehér köntösére, vagy arra az öltözékre gondolnunk, amit akkor viselt, amikor Jabba rabszolgája volt. A legérdekesebb mindközül viszont az, amelyikben nem látszik az arca. Ezt A jedi visszatérben viselte, amikor fejvadásznak álcázta magát. Az ötlettel a díszlettervező Joe Johnston állt elő. A legnagyobb problémát a furcsa formájú sisak megalkotása okozta, amit végül úgy oldottak meg, hogy a hátulján csak egy bőrdarab tartotta össze, így Carrie Fisher könnyedén levehette.



A Chewie jelmez, amit Peter Mayhem viselt az Új reményben, három fő részből állt: a fejből, a lábakból és a testből, amihez a jellegzetes töltényöv is hozzátartozott. A jelmezt a díszletes csapat alkotta meg, a fejjel viszont egy külön lényalkotó stáb foglalkozott, akik ügyeltek rá, hogy Mayhem szájmozgásai valósághűen látszódjanak. Az arcot egyébként egy kutya és egy macska keresztezésének ötlete ihlette.



Az időközben netes mémmé vált Ackbar admirálist a lényalkotók ?a calamari?-ként emlegették. A jedi visszatérhez két jelmezt kellett készíteniük. Az egyik egy egészalakos volt azokhoz a jelenetekhez, amelyekben Ackbar áll vagy mozog. A másodikat egy bábfejjel együtt használták a közeli felvételekhez, és deréknál levágták, hogy a bábosok könnyebben tudják mozgatni a figura kezeit.



Boba Fett az egész (eredeti) trilógiában összesen négy mondatot mondott, mégis a rajongók egyik legnagyobb kedvencévé vált jellegzetes külseje miatt. Az öltözék megalkotása rengeteg időt vett igénybe és számos változtatáson esett át, mire elnyerte végleges formáját. Lucas azonban még ekkor is úgy érezte, hogy valami hiányzik, ezért egy Csillagok háborúja mintás törölközőt terített Fett vállára, amit aztán a jól ismert zöldes köpenyre cseréltek le.



A jawák egyik legfőbb jellegzetessége fekete arcuk és világító szemük. A karaktereket elsősorban a stáb tagjainak gyerekei alakították. Fekete harisnyát viseltek, a világító szemeket pedig egyszerű villanykörték rögzítésével oldották meg. A jawák nem sokat szerepelnek az eredeti trilógiában, de jellegzetes külsejük miatt mégis a messzi, messzi galaxis egyik legemlékezetesebb lényei.
nincs még hozzászólás