Megszűnik a CentOS, legalábbis jelenlegi formájában

2020. december 09.
39.0121
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
darkomen profilja, adatai
darkomen
A CentOS mindig is jó választás volt azok számára, akik a hosszú támogatási időt kombinálták a Red Hat Enterprise Linux díjmentes verziójával, viszont szerettek volna egy adottságaiban majdnem teljesen megegyező rendszert használni - ez a lehetőség hamarosan meg fog szűnni.

Amióta 2019-ben a Red Hat bejelentette a CentOS Stream verziót, amellyel hamarabb tesztelhetőek lettek a RHEL következő kiadásába érkező újítások, a fejlesztés menete a következő módon alakult: Fedora Linux -> CentOS Stream -> RHEL -> CentOS. A tegnapi nap folyamán a CentOS és a Red Hat is bejelentették ugyanazt a szomorú hírt, mely szerint a CentOS megszűnik létezni, mint újrafordított RHEL disztribúció.

A CentOS jelenlegi, 8-as verziója 2021 végéig marad támogatva, onnantól kezdve semmilyen frissítés vagy új kiadás nem fog érkezni belőle. Akik továbbra is RHEL-ra épülő rendszert szeretnének használni, azoknak már csak az Oracle Linux áll rendelkezésre.

A hír következtében a Linux-os közösségekben egyébként rengeteg negatív visszajelzés van a döntéssel kapcsolatban, sőt volt aki aláírás gyűjtésbe is kezdett, hogy megmentsék a CentOS-t jelenlegi formájában, bár ez a petíció már nem érhető el.

Egyébként plusz érdekesség, hogy a CentOS blogon lévő bejelentés hozzászólásai között Gregory Kurtzer, a CentOS alapítója azt írja, hogy gondolkodik egy új RHEL-re épülő disztribúció indításán.
1 hozzászólás

technomancer

3 éve, 7 hónapja és 23 napja

RIP.

válasz erre