Mégsem haldoklik a PC piac

2014. július 09.
9101
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
A Gartner előrejelzése szerint az idén 4,2 százalékkal nő a pc-k, táblagépek és mobiltelefonok összesített forgalma, jövőre pedig további gyorsulás várható.

Az idén várhatóan 2,4 milliárd személyi számítógépet, táblagépet és mobiltelefont értékesíthetnek világszerte a Gartner adatai szerint ez 4,2 százalékos növekedést jelentene a tavalyi forgalomhoz képest.

Jövőre kismértékben még gyorsul is a fejlődés, a piackutató prognózisa szerint 6,5 százalékkal többet adnak majd el a vizsgált készülékekből, mint ebben az évben.

A legnagyobb forgalomra természetesen a mobiltelefon-gyártók számíthatnak, 2014-ben az előrejelzés alapján 1,86 milliárd fogyhat ezekből a készülékekből, közel 60 millióval több mint tavaly. A következő évben még nagyobb ugrás várható, 80 millióval több mobiltelefont adhatnak el, mint idén. Kissé magára talál majd a személyi számítógép-piac a vizsgált időszakban, igaz előtte történelmi mélységbe süllyed.

Ebben az évben még nem sok jóra számíthatnak a pc-gyártók, 2,9 százalékkal esik ugyanis a forgalom 2013-hoz viszonyítva, várhatóan 308,5 millió személyi számítógépet adnak majd el. Azért akad némi pozitívum is, ez a csökkenés ugyanis jóval kisebb, mint a múlt évben mért 9,5 százalékos zuhanás. Sőt, jövőre minimális, 2,7 százalékos növekedést prognosztizál ebben a szegmensben a Gartner.

A piackutató szerint a pc-értékesítést még mindig nagymértékben befolyásolja, hogy a nyugat-európai piacokon folyamatosan cserélik le a vállalatok a régi, Windows XP operációs rendszereket, és ezzel párhuzamosan felpörög az értékesítés. Csak az idén közel 60 millió, üzleti célra használt személyi számítógépet cserélnek le az érettebb piacokon a Gartner becslése szerint. Érdekesen alakul a táblagépek forgalma is, az elmúlt években elképesztő ? esetenként az ötven százalékot is meghaladó ? növekedést produkáló szegmens ugyanis egyre visszafogottabb teljesítményt nyújt.

Ennek hátterében az áll, hogy a fejlettebb piacok már telítődnek, egy-egy családnak már több készüléke is van, és megfigyelhető az is, hogy kezdenek előtérbe kerülni a magasabb kategóriájú, drágább eszközök ezeken a területeken, ami megnöveli a vásárlások közötti időt. Tabletből a Gartner prognózisa alapján az idén 256 milliót adhatnak el, ez 23,9 százalékos növekedést jelent. Jövőre negyedével nőhet ez a szegmens.

A hivatalos közlemény és a felmérés adatai alapján álljunk meg egy percre. Nem is olyan régen attól zengett a világsajtó, hogy a PC piac az összeomlás szélén van, még a memória árak is elkezdtek rohamosan emelkedni. Az előrejelző cégeknek is élni kell valamiből, így úgy gondolják, hogy fél évente kiadhatnak olyan közleményeket amiket jó maguk sem tudnak megmagyarázni, bizonyítani.  Okkal nevet rajtuk a világ, hiszen attól, hogy a Windows XP támogatottsága megszűnt nem jelenti a PC piac végét. Elképesztően sok ember használ a mai napig inkább egy személyi asztali számítógépet mint egy hordozható eszközt. De, ha csak a gyárakat, vállalatokat, irodákat és a játékvilágot vesszük alapul, akkor is komoly érdeklődés lesz még sokáig a perifériákra.

 
nincs még hozzászólás