Megosztás felelőtlenül: a felhasználók harmada nem elég elővigyázatos mikor saját készülékéről van szó

2015. január 20.
7251
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
A B2B International és a Kaspersky Lab közös felmérése szerint az európai válaszadók 33 százaléka szívesen megosztja okostelefonját, tabletjét vagy notebookját családtagjaival, barátaival vagy akár kollégáival.

A megkérdezett felhasználók ugyanis nem látnak kockázatot a készülékük megosztásában, pedig az jelentősen megnöveli annak az esélyét, hogy a tárolt adataikat ellopják vagy elveszítsék. Valójában kijelenthetjük, hogy minél több ember használja ugyanazt az eszközt, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valamelyikőjük hibát ejt, amelynek következtében fontos adatokat veszíthet el.

Ma már nem a számítógép, telefon vagy tablet tényleges tulajdonosa az egyetlen ember, aki az adott eszközt internetezésre használhatja. A felmérés során háromból egy válaszadó nyilatkozott úgy, hogy a készüléke megosztása mindennapos. A válaszadók 29 százaléka a háztartás más felnőtt tagjaival, míg 4 százalékuk a gyermekeivel osztja meg az adott eszközt, de 1 százalékuk a kollégáival vagy más ismerőseivel is osztozik saját eszközén. Megjegyezendő, hogy ez azokra a készülékekre vonatkozik, amelyeket elsősorban internetezésre használnak, ezért ez azt is jelenti, hogy ezeken valószínűleg értékes adatokat, például felhasználói fiókokok elérését és jelszavait is tárolhatják.

A megosztott eszközt védelem nélkül hagyni rendkívül veszélyes ? senki nem lehet teljesen biztos abban, hogy más felhasználók kellőképpen tudatában vannak a kiberfenyegetéseknek. Egy tapasztalatlanabb ember akár egy scammer csalijának is bedőlhet vagy esetleg letölthet egy rosszindulatú fájlt. Ugyanakkor, azon válaszadók 32 százaléka, akik megosztják a számítógépüket, telefonjukat, tabletjüket másokkal, nem hajtanak végre előtte semmilyen biztonsági intézkedést, mert ?nem látnak benne kockázatot?. Csupán a felhasználók 38 százaléka készít biztonsági mentést a fontos adatairól, mielőtt odaadná másnak a készülékét. Míg a megkérdezettek 33 százaléka védi jelszóval az adatait, és 20 százalékuk arra törekszik, hogy egyáltalán ne tároljon ezeken az eszközökön fontos információkat.

?A számítógépünk vagy a telefonunk megosztása megnöveli a malware fertőzés és az adatvesztés kockázatát. Ezért fontos, hogy mindig tegyük meg a megfelelő biztonsági lépéseket mielőtt bárkinek odaadnánk a készülékünket: mindig legyenek biztonsági másolatok a fontos fájlokról, és töröljük azokat az adatokat, amelyek nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe, különösen igaz ez az űrlapokra vonatkozó automatikus kitöltésekre, amelyeket mindenképp célszerű letiltatunk. Valamint használjunk olyan programot, amely védelmet nyújt a kiberfenyegetések ellen.? ? ajánlotta Peter Aleshkin, a Kaspersky Lab regionális marketing menedzsere.

A Kaspersky Lab olyan megoldást kínál, amelyet arra fejlesztettek ki, hogy több, különálló eszközön is biztonságos internetezést nyújtson. A Kaspersky Internet Security ? multi-device 2015 még a tapasztalatlanabb felhasználókat is megóvja attól, hogy potenciálisan veszélyes honlapokat nyissanak meg, vagy akár rosszindulatú szoftvereket töltsenek le. A vállalat biztonsági megoldása több platformot is támogat ? alkalmas a Windows, OS X és Android alapú eszközök védelmére is. Valamint tartalmaz olyan, biztonságos böngészést elősegítő programokat, amelyeket Windows Phone-ra és iOS-ra is telepíthetünk.
nincs még hozzászólás