Meglepő, de úgy tűnik az egypetéjű ikrek intelligenciája között nagy differencia is lehet

2022. május 10.
46.1521
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
cuckoo profilja, adatai
cuckoo
Nemrégiben egy nagyon érdekes kutatást publikációja látott napvilágot a Personality and Individual Differences című folyóiratban, ami merőben új irányból közelít az egypetéjű ikrek intelligenciaszintjét, illetve annak különbségét.

Azt már hosszú évek óta tudhatjuk, hogy az intelligenciaszintet 80%-ban örökölhetjük, és az ikrek esetében általában néhány százaléknyi különbség van a kognitív képességek között. Nemrégiben nyilvánosságra került egy eset, ahol egy dél-koreai ikerpár gyermekkori elválása után, az újraegyesüléskor készült DNS tesztek és egyéb vizsgálatok alapján más és más eredmény jött ki, az iq-hányados is nagyban különbözött.

A testvérek egy sajnálatos eset miatt külön családban és környezetben nevelkedtek, egyikük, aki egy piacon veszett el, például nevelőszülőknél. Az intelligencia esetében az ikerpárnál meglepő módon 16 pontos különbség lépett fel, ami az eddigi 1-2 pontkülönbséghez képest igen magas. Ennek a kutatásnak az eredményeként elmondható, hogy ezen a területen újra kell gondolni, hogy az intelligencia mennyire is függ a génjeinktől és mennyire a környezettől, amelyben felnőttünk.
5 hozzászólás

Fikarc

1 éve, 2 hónapja és 2 napja

Mi mindent kutatnak...

válasz erre

Levi87

1 éve, 2 hónapja és 2 napja

Nem is tudtam hogy az intelligencia örökölhető!

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 2 hónapja és 2 napja

Nyilván, hogy a környezet sokkal fontosabb... Ez tényleg kérdés volt?

válasz erre

Porthos

1 éve, 2 hónapja és 2 napja

Bennem sosem merült fel, hogy akár csak megközelítőleg is hasonló iq-juknak kéne lennie. Furcsa hogy ezt mág kutatják is...

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 2 hónapja és 3 napja

Hogy őszinte legyek, laikusként nekem ez teljesen természetes.

válasz erre