Meghibásodott a Starliner, nem tudja hazaszállítani az űrhajósokat

2024. június 12.
8.8101
csirkee profilja, adatai
csirkee
Közel egy hete, június 5-én végre sikeresen elindult a Boeing Starliner űrkapszulájának első emberes küldetése a Nemzetközi Űrállomásra, melynek során ismét észleltek hélium szivárgást, ám ennek ellenére elindították az űrhajót, ami sikeresen dokkolt az ISS-en, de most ismét meghibásodott.

A NASA és a Boeing legfrissebb közleménye szerint meghibásodott a Starliner, emiatt elhalasztják az űrkapszula visszatérését a Földre. Az űrhajón szelepmeghibásodást észleltek, ráadásul a műszerek újabb héliumszivárgást mutatnak a hajtóművön. A jelenlegi tervek szerint az ISS két asztronautája, a tervezettnél később, várhatóan június 18-án térhet csak haza.

Ha minden jól megy, akkor az ISS-ről való lecsatlakozást követően hat órát utaznának az űrben, majd visszatérnének a Földre és az új-mexikói sivatagban, az arizonai Willcox Playán landolnának - ez az időjárás függvényében még változhat. A szakértők remélik, hogy ki tudják javítani a Starliner hibásan működő eszközeit és időben el tudják indítani az űrkapszulát.
elindították az űrhajót, ami sikeresen dokkolt az ISS-en, de most ismét meghibásodott.'>
4 hozzászólás

Fikarc

1 hónapja, 3 napja

Még jó hogy nem indultak el vele. röhögő smiley

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 3 napja

Amíg javítható, nincs nagy gáz.

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 3 napja

Kis bónusz befigyel majd érte. röhögő smiley

válasz erre

CharlieFirpo

1 hónapja, 4 napja

Az kellemetlen. De gondolom az űrhajósoknak nincs ellenére egy kis plusz idő. mosolygó smiley

válasz erre