Meghibásodott a Hubble giroszkópja, a NASA szünetelteti a tudományos küldetéseket

2023. december 02.
19.3381
csirkee profilja, adatai
csirkee
Immáron 33 éve működik folyamatosan a Hubble űrtávcső, mellyel már számtalan tudományos felfedezést sikerült elérni, ám most az űrteleszkópon található három giroszkópból egy meghibásodott, több alkalommal is próbálták megjavítani, ám nem sikerült.

A probléma először november 19-én jelent meg, amikor a távcső csökkentett módba lépett, miután három giroszkópja közül az egyik hibás leolvasást adott vissza. A csapat gyorsan megoldotta a problémát, de az instabil giroszkóp miatt a rendszer még kétszer csökkentett módba kapcsolt, november 21-én és november 23-án. A NASA emiatt most felfüggesztett minden tudományos küldetést, amíg ki nem derül, mi történik.

A giroszkópokat utoljára az ötödik, egyben utolsó űrsiklószolgálati küldetés során cserélték ki 2009-ben. Ezek a giroszkópok segítenek mérni a távcső fordulási sebességét, valamint az irányításban is fontos szerepük van. A NASA valószínűleg nem fog űrsiklót küldeni a távcsőhöz, hogy kicseréljék a hibás giroszkópot, amennyiben nem sikerül távolról megjavítani, mivel enélkül is tud majd működni a Hubble.
3 hozzászólás

Porthos

8 hónapja, 1 hete és 1 napja

Az is csoda hogy még működik. meglepett smiley

válasz erre

Fikarc

8 hónapja, 1 hete és 2 napja

Öreg harcos ez már. mosolygó smiley

válasz erre

petrovicsz

8 hónapja, 1 hete és 2 napja

Elég sokat betegeskedik már...

válasz erre