Megérkezett az OTA-13 frissítés Ubuntu Touch-ra

2020. szeptember 22.
3.6341
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
darkomen profilja, adatai
darkomen
Az UBports közösség a tegnapi nap folyamán bejelentette, hogy megjelent az általuk karbantartott Ubuntu Touch mobil operációs rendszer OTA-13 frissítése, mely többek között az újabb eszközök támogatását hozta magával.
 

Ezen kiadás fejlesztése során 140 darab nem fordítással kapcsolatos Pull Requestet húztak be a kódbázisba.

Az új eszközök listája:
Sony Xperia X
Sony Xperia X Compact
Sony Xperia X Performance
Sony Xperia XZ
OnePlus 3 és 3T

A csapat által fejlesztett Morph böngésző alapját adó QtWebEngine-t frissítették 5.14.2-re (eddig 5.11 volt), ezzel újabb Chromium verziót tudnak használni a böngészőben és az appokban. Ennek köszönhetően a különböző teszteken 25%-kal jobb eredményt értek el a korábbi állapothoz képest. Most már arra is van lehetőség, hogy a letöltött PDF, MP3, kép és szöveges fájlokat megnyithassuk a böngészővel.

Egy régi funkció is visszakerült ebben a kiadásban, mégpedig az ikon alapú Beállítások menü. Ezt a funkciót még a Canonical távolította el az utolsó hónapok során, de most újra itt van. A jelenlegi két paneles elrendezés is megmarad, de ha a rendszer érzékeli, hogy túl keskeny a kijelző mérete, akkor automatikusan az ikonos megjelenítést dobja fel:

Megérkezett az OTA-13 frissítés Ubuntu Touch-ra - 2. kép

A tárcsázó és a kontaktok kezelése is megváltozott. A tárcsázó most már ha rányomunk a kontaktlistában a tárcsázásra, akkor egyből elindítja a hívást, eddig csak kitöltötte a telefonszám helyét és manuálisan kellett indítani a hívást. A kontaktok esetén most már lehetőség van a születésnapok rögzítésére is, ami rögtön szinkronizálódik a naptár alkalmazással.

A postmarketOS egyik fejlesztője (Luca) az Ubuntu Touch több komponensét is sikeresen átültette postmarketOS-re és egyúttal Alpine Linux-ra. Luca munkájának köszönhetően az UBports csapata könnyebben tud adaptálni újabb fordítókat és egyéb eszközöket, (mint például a musl libc használata GNU libc helyett) aminek köszönhetően egyszerűbben tudnak majd átállni Ubuntu 20.04 alapra.
3 hozzászólás

TEchie

3 éve, 5 hónapja és 18 napja

De rég volt már erről hír! Látom szép naggyá nőtte ki magát a kompatibilis telefonok listája.

válasz erre

Ronalddo

3 éve, 5 hónapja és 18 napja

YESSSS! Végre erről is valami hír. Kipróbálnám nagyon!

válasz erre

zender

3 éve, 5 hónapja és 18 napja

Annyira király hogy vannak még életben ilyen projektek!

válasz erre