Mars a Marsra - Holnap indul India első Mars expediciója

2013. november 04.
4651
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Yitsushi profilja, adatai
Yitsushi
Ha minden a terveik szerint alakul kedden elindul a Mangalyaan ( Hindi nyelven "Mars jármű" ) a Satish Dhawan Űrközpontból, amely India első marsjáró expedíciója.
 

Ezzel India is csatlakozna azon országokhoz, melyek kijutottak az űrbe. Amennyiben a 10 hónapos út, amíg az űrjármű eléri a Mars felszínét, sikerrel zárul, India nem csak belép ezen országok közé, de az első lesz, akiknek már az első alkalommal ez sikerült. ( Tavaly Kína ugyan megkísérelte ez az Orosz Phobos Grunt program keretében, de a Mars helyett a Csendes-óceán mélyén sikerült landolniuk. ) Az indiai kormány szerint azonban a jelenlegi küldetésnek nincs köze a kínai kudarchoz. Természetesen ennek is vannak ellenlábasai, ilyen pl. James Moltz professzor, aki szerint "India tisztában van azzal, hogy Kína vezető szerephez juthat az űrben, ennek kockázatát szeretnék minimálisra csökkenteni.""Sokat kell még megértenünk az univerzumról, a naprendszerről, melyben élünk, és ez az emberiség küldetése már a kezdetektől. Az első alkalmat szeretnénk kihasználni arra, hogy feljuttassunk és Mars körüli pályára juttassunk egy műholdat, majd ha ez biztonságban megtörtént, néhány tudományos kísérletet elvégezzünk és felvillanyozzuk tudományos közösségeinket." - mondta K. Radhakrishnan az Indian Space and Research Organization (Indiai Űrkutatási Szervezet) igazgatója, aki szerint a fő motiváció az ember és a társadalom javának szolgálata.

A szonda napelemmel működő hang alapú letapogató berendezést használ a Mars felszínének feltérképezésére, emellett információkat gyűjt annak időjárásáról és metángázt keres, amely bizonyíték lehet arra, hogy találhatók, vagy valaha megtalálhatóak voltak élő organizmusok a felszínen.

Az eset egyáltalán nem reménytelen, hiszen India az ázsiai országok közül harmadikként juttatott fel műholdat, a jelenlegi projekt pedig a NASA hivatalos támogatását élvezi. Azt azonban, hogy a 73 millió dolláros befektetés megtérül-e, még nem tudni előre.
nincs még hozzászólás