Már Windowsra is elérhető az Atom

2014. július 11.
9881
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
A GitHub csapata elérhetővé tette az Atom névre hallgató szöveg- és kódszerkesztőjének Windowsos változatát.

A program alfa verziója remekül működik és a szerkesztő teljes funkcionalitását elérhetővé teszi Windowson is.

Az elsősorban fejlesztőknek szánt program - mivel mindenre képes, amire más verziójú/platformon futó társai - teljes mértékben testreszabható: telepíthetünk hozzá felhasználói felület-témákat és szintaxistémákat, "csomagokat" (azaz kiegészítőket) és ezzel teljes mértékben megszabhatjuk, hogy hogyan működjön. A projekt célja természetesen amellett, hogy egy mindenre képes szerkesztő kerüljön elénk, az is, hogy már rögtön telepítés után fel tudjuk használni céljainknak megfelelően, anélkül, hogy el kéne kezdeni a beállítások között kutatni és módosítgatni.

[caption id="attachment_10984" align="aligncenter" width="772"] Szintaxiskiemelés és számos kellemes funkció. Egyszerű szövegszerkesztésre is megfelel.[/caption]

Ami az egyszerűbb felhasználó számára is hasznos, az az, hogy az Atom teljesen ugyanúgy viselkedik, mint egy natív, Windowsos program. Lehetőség van ugyan a chocolately segítségével parancssorosan telepíteni, de így az is képes lesz használni, aki nem akar ilyesmivel foglalkozni.

A telepítésről annyit, hogy a program hordozható változatban töltődik le, ami annyit tesz, hogy a felhasználó egy zip fájlt kap, amit ha kicsomagol egy mappába, akkor abból az atom.exe futtatásával használhatja a programot. Az uninstalláláshoz csak ki kell törölni a korábban létrehozott mappát.

Személy szerint kicsit fura volt, hogy még ha csak egyetlen fájlt is akartam megnyitni, a program beszkennelte az egész mappastruktúrát és onnan tény, hogy mindent meg tudtam volna nyitni, de ez jelentős késlekedést okozott a megnyitni kívánt fájl esetében. Továbbá, magyar betűket tartalmazó fájlnál nem jelentek meg megfelelően az ékezetes betűk. Természetesen ez a probléma megoldható a karakterkészlet lecserélésével (a beállítások között).

A program letölhető az atom.io weboldalról.

További képernyőképek (én már feltelepítettem hozzá néhány csomagot):

[gallery link="none" type="slideshow" ids="10988,10987,10989"]
nincs még hozzászólás