Már több mint 1 milliárd elhízott ember él a Földön

2024. március 02.
20.9041
csirkee profilja, adatai
csirkee
Március negyedik van az elhízás elleni világnap, mely alkalomból a Egészségügyi Világszervezet (WHO) felfedte a legfrissebb számokat, mely szerint 1990 óta négyszeresére nőtt az elhízottak száma a világon, már átléptük az 1 milliárdos határt és a gyerekek körében gyorsabb a növekedés.

A modern kor egyik legelterjedtebb népbetegsége az elhízás, melyet elsősorban a rengeteg feldolgozott élelmiszer okoz. A WHO tanulmánya szerint 1990-ben körülbelül 226 millió elhízott felnőtt, serdülő és gyermek élt a világon, 2022-ben azonban már ez a szám 1,038 milliárdra emelkedett. Az egy milliárd fülé emelkedett szám pedig sokkal hamarabb bekövetkezett, mint azt korábban gondolták a tudósok.

Az orvosok korábban ezt a határt 2030-ra jósolták. Becslések szerint 2022-ben 504 millió felnőtt nő és 374 millió férfi volt elhízott. A tanulmány szerint 1990 óta az elhízás aránya a férfiaknál csaknem megháromszorozódott (14 százalék), a nőknél pedig több mint kétszeresére (18,5 százalék) nőtt. Az orvosok és tudósok igyekeznek felhívni a figyelmet az egészséges táplálkozásra, hiszen az elhízás olyan betegségeket okozhat, mint a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák valamint a rák kockázatát is növeli.

A kutatók szerint az olyan gyógyszerek, mint például az Ozempic, fontos eszköz az elhízás elleni harcban, de nem megoldás a problémára. Az embereket jobban kellene edukálni, hogy változást érhessenek el hosszútávon.
5 hozzászólás

Fikarc

1 hónapja, 2 hete és 4 napja

Be****ás, de durva! meglepett smiley

válasz erre

betyár

1 hónapja, 2 hete és 4 napja

Szomorú, hogy itt tartunk.

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 2 hete és 4 napja

Igen szomorú tény ez sajnos.

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 2 hete és 4 napja

Iszonyat szomorú adat. szomorú smiley Én is túlsúlyos vagyok, de azt hittem elenyésző kisebbséghez tartozom. De ha belegondolok hogy a világon egy csomó olyan ország van ahol eleve nincs túlsúly tulajdonképpen, akkor nem sok része marad a világnak, akiket ez érint. Azt pedig ha kivetítjük, akárhogy is, ez az emberiség kb 30%-a. Minimum.

válasz erre

CharlieFirpo

1 hónapja, 2 hete és 5 napja

Ezt azért nem gondoltam volna. meglepett smiley Durva.

válasz erre