Már jövőre az űrbe, pontosabban az űr pereméig utazhatunk egy különleges kapszulában

2024. február 28.
4.2461
csirkee profilja, adatai
csirkee
Egy lépéssel közelebb kerültünk az űrturizmushoz, ugyanis az amerikai Space Perspective vállalat végre megépítette az Excelsior névre keresztelt ballonszerű űrkapszuláját, mellyel a tervek szerint már 2025-ben az űr pereméig fogják szállítani az embereket iszonyatosan drágán.

A vállalat még 2020-ban mutatta be terveit a nagyközönségnek, méghozzá akkor még Spaceship Neptune néven, azóta a projekt annyiban változott, hogy végre megépült az első űrkapszula, mely már Excelsior néven fut és 30 km-es magasságba fogja szállítani az embereket, sőt akár a boldogító igent is kimondhatják majd itt a párok.

A kapszula átmérője 4,9 méter és 60 köbméteres, ezzel pedig lekörözi a versenytársak méreteit, hiszen a SpaceX Crew Dragon űrhajója négyszer kisebb. A méretnek köszönhetően a pilóta mellett nyolc utas fér majd el a kapszulában. A ballon kialakításnak köszönhetően 360 fokban lehet majd kilátni belőle, az ablakok képesek lesznek megszűrni a Nap káros sugarait, miközben a belső hőmérséklet is egyenletes marad.

Nézd nagyban ezt a videót!

Az Excelsior 20 km/h sebességgel fog a magasba emelkedni, így az utazás nagyjából hat órán keresztül fog tartani. És mennyibe kerül egy jegy? Nos, a cég 125 ezer dollárért, azaz nagyjából 45 millió forintért árulja és már sikerült 1750 jegyet értékesíteni, de a vállalat szeretne még többet eladni, az első utazás pedig 2025-ben indul.
4 hozzászólás

Kisfaludy82

1 hónapja, 2 hete és 6 napja

Megint egy irreláis összegű valami. Valódi alternatívát is csinálhatna már valaki.

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 2 hete és 6 napja

Mire megfizethetők lesznek ezek, én már a mennyben leszek magamtól is! röhögő smiley

válasz erre

Hentes

1 hónapja, 2 hete és 6 napja

Három retúrt kérek a családnak.

válasz erre

CharlieFirpo

1 hónapja, 2 hete és 6 napja

Az a baj hogy még mindig elérhetetlen...

válasz erre