Már Apple M1 és M2 chipes gépeken is fut a Windows 11

2023. február 17.
5.3541
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Az Intel érában nem volt meglepő, hogy az azonos architektúrának köszönhetően könnyedén futtatható a Windows a Mac gépeken is, de az Apple saját gyártású Silicon chipjei változást hoztak ebben a dologban, a Microsoft nem engedélyezte operációs rendszerét az új Maceken, eddig.

A Parallels Desktop következő verzióiban - és a jelenlegi 18-ban - ugyanis engedélyezett lesz a Windows 11 verziók futtatása, természetesen virtuális környezetben, hiszen a Boot Camp már nem elérhető - egyelőre legalábbis - az Apple Silicon gépeken. A Microsoft egyébként erősen korlátozza, hogy milyen CPU-kon futhat natívan a Windows 11, de a cég nyilatkozata szerint örülnek annak is, hogy virtuális desktopként megjelenik operációs rendszerük az Apple M1 és M2 chipekkel szerelt gépeken is.

A Parallels Desktop 16.5 kiadása óta el lehetett egyébként érni a Windows támogatását M1 chipeken, de a Windows 11 letöltését és telepítését egyetlen kattintással csak most tették elérhetővé. A Microsoft most megjelent támogatási cikke szerint a Parallels Desktop 18-as verziójában engedélyezett megoldás a Windows 11 Pro és a Windows 11 Enterprise Arm verzióinak virtuális környezetben való futtatása Apple M1 és M2 számítógépeken.

A megoldásnak vannak limitációi, így például a DirectX játékok nem fognak futni ebben a környezetben, ahogy az olyan alkalmazások sem, aminek nincsenek ARM-verziói. Ezen egyébként folyamatosan dolgozik a redmondi szoftveróriás, tehát nagy problémákkal nem fognak találkozni a felhasználók.

Nézd nagyban ezt a videót!



4 hozzászólás

Kisfaludy82

1 éve, 2 hónapja és 12 napja

Azért arra kíváncsi lennék, annak idején amikor lehetett, mennyien tettek a macekre dualbootot...

válasz erre

Porthos

1 éve, 2 hónapja és 12 napja

Fejlesztőknek akik más rendszeren is látni akarják a végeredményt tökéletes.

válasz erre

inkognito

1 éve, 2 hónapja és 12 napja

Biztos nem tennék soha win-t macre.

válasz erre

TEchie

1 éve, 2 hónapja és 13 napja

Maximum tesztelési célból tudom elképzelni hogy valaki ilyet csinálna. röhögő smiley

válasz erre