Már csak négy magyarnak van esélye arra, hogy jövőre a Nemzetközi Űrállomásra jusson

2023. március 04.
41.2321
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy friss videóban elárulta, hogy már csak négy magyar űrhajósnak van esélye arra, hogy 2024 végén vagy 2025 elején egy harmincnapos kutatási misszión vegyen részt a Nemzetközi Űrállomáson, a szakértői testület döntése szerint.

Több ezer érdeklődő jelentkezett a magyar kormány új kormányzati űrstratégia keretében meghirdetett programra, amelynek célja, hogy ismét magyar űrhajós jusson az űrbe. Végül 240 ember adta be pályázatát, akik korábban különböző teszteken és vizsgálatokon estek át, hogy kiderüljön, alkalmasak lennének-e egy űrutazásra.

A hosszú válogatási procedúrát követően nyolc emberre szűkült a jelöltek listája, akiket a Magyar Honvédség kecskeméti repülőbázisán tesztelték tovább vadászpilóták segítségével. Végül már csak négy emberre szűkült a kör, akik közül egy valaki egészen biztosan eljut a Nemzetközi Űrállomásra. A magyar űrhajós az ISS-en hazai űreszközöket fog tesztelni és kísérleteket végez magyar kutatócsoportok számára.

4 hozzászólás

Kisfaludy82

1 éve, 4 hónapja és 20 napja

Újabb magyar siker! Dübörög a gazdaság! röhögő smiley nyelvnyújtó smiley

válasz erre

Porthos

1 éve, 4 hónapja és 20 napja

Ha addig még lesz ISS. Ahogy ezek most vitatkoznak mindenen, nem lennék meglepve ha az ilyen közös projektet is mennének a levesbe.

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 4 hónapja és 21 napja

Újra magyar az űrben! meglepett smiley Nagyon kemény.

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 4 hónapja és 21 napja

Azért ez menő lesz. mosolygó smiley

válasz erre