Már a spermában is van mikroműanyag, ami veszélyezteti a spermiumok mozgékonyságát

2024. június 09.
9.2811
csirkee profilja, adatai
csirkee
A mikroműanyagok már mindenhol ott vannak, legyen szó vízről vagy a levegőről és ezek már a szervezetünk több részében is fellelhetőek, a legújabb kutatás bebizonyította, hogy a spermában is található mikroműanyag, amitől lassabban mozoghatnak a spermiumok.

Kínai kutatók 36 egészséges felnőtt férfitól gyűjtöttek spermamintát, akik nem álltak kapcsolatban a műanyagiparral. A kutatók arra törekedtek, hogy megvizsgálják a mikroműanyag polimerek jelenlétét, mennyiségét és típusait, valamint kapcsolatukat a sperma minőségi paramétereivel. A mikroműanyag polimerek azonosítására a kutatók Raman mikro-spektroszkópiát alkalmaztak, melynek segítségével nyolc különböző polimert azonosítottak.

A nyolc polimer közül a polisztirol (31%) a legelterjedtebb. A kutatók szerint, a polisztirol hatásának kitett sperma magasabb progresszív motilitást mutatott, mint a polivinil-kloridnak kitett csoport, itt ugyanis alacsonyabb spermium motilitást találtak. A kutatók elmondták, hogy a különböző mikroműanyag polimereknek a spermiumok progresszív motilitására gyakorolt hatása eltérő volt, ami alátámasztja, hogy további vizsgálatokat kell végezni. A tanulmány segíthet megmagyarázni a termékenységi ráta csökkenését, mely egyre nagyobb problémát okoz világszerte.
kutatás bebizonyította, hogy a spermában is található mikroműanyag, amitől lassabban mozoghatnak a spermiumok.'>
6 hozzászólás

techiii

1 hónapja, 1 hete

Nem túl jó hír.

válasz erre

CharlieFirpo

1 hónapja, 1 hete és 1 napja

Csodálatos! dühös smiley

válasz erre

Fikarc

1 hónapja, 1 hete és 1 napja

Kinyírjuk magunkat baszki...

válasz erre

Tommy

1 hónapja, 1 hete és 1 napja

Csak remélni merem hogy tolerálja a szervezetünk.. szomorú smiley

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 1 hete és 1 napja

Brutál, hogy mindenbe beépül. meglepett smiley

válasz erre

muki

1 hónapja, 1 hete és 1 napja

Menj már baszki! meglepett smiley

válasz erre