Magyarázkodni kellett a Twitternél a GIMP program elnevezése miatt

2020. november 27.
45.8181
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
darkomen profilja, adatai
darkomen
A népszerű, ingyenes, nyílt forrású GIMP képszerkesztő elnevezése körül már korábban is voltak viták, viszont most a Twitter-nél kellett magyarázkodnia a program fejlesztőinek, hogy a GIMP nem azért viseli ezt a nevet, hogy bárkit is megsértsen.
 

A GIMP a napokban (november 22.) ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját és már többször felmerült vita az elnevezésével kapcsolatban. A GIMP egyébként a GNU Image Manipulation Program rövidítése, viszont az USA-ban és Kanada egyes részein a "gimp" szót sértő jelleggel használják olyan emberekre, akiknek látható fogyatékossága van, vagy - csúnya kifejezéssel élve - inkompetens hülyének titulálják.

Ezeken kívül a "gimp" elnevezést használják a szexuális rabszolgákra is, amit a Ponyvaregény című film terjesztett el (de ismerős lehet a Postal 2 című játékból is). A GIMP projekt Twitteren írt ki a 25. évfordulójára egy üzenetet, melynek kommentjei között többen is kifogásolták újra az elnevezést.

Will Dormann egy ilyen tweetre adott válaszát a Twitter - vélhetően bejelentés után - eltávolította, arra hivatkozva, hogy sértő üzenetet tartalmaz a GIMP használata miatt.


Az elnevezés kapcsán nem ez az első eset, hogy egy csoportnak nem tetszett, ezért 2019-ben létrehozták a Glimpse projektet, amely a GIMP kódbázisára építkezik és az a legnagyobb érvük maguk mellett, hogy az ő elnevezésük semmilyen nyelven sem jelent sértő kifejezést. Ezen kívül annyiban különbözik a GIMP-től, hogy más alapértelmezett beállításokkal és témával szállítják.
5 hozzászólás

Ronalddo

3 éve, 6 hónapja és 15 napja

**** lehet, de még ****abb lenne nevet változtatni szerintem.

válasz erre

TEchie

3 éve, 6 hónapja és 15 napja

Igen kellemetlen. röhögő smiley

válasz erre

bregovan

3 éve, 6 hónapja és 15 napja

Irígylem a problémáikat

válasz erre

Fikarc

3 éve, 6 hónapja és 15 napja

Van aki a számtech világban nem ismeri a Gimpet? meglepett smiley

válasz erre

Kisfaludy82

3 éve, 6 hónapja és 15 napja

De gáz hogy még itt tartunk. röhögő smiley

válasz erre