Ma ünnepli 75. születésnapját Simonyi Károly, a Word és az Excel megalkotója

2023. szeptember 10.
18.2891
csirkee profilja, adatai
csirkee
Magyarként mindig van mire büszkének lennünk, hiszen több olyan honfitársunk van, akik világot megváltó dolgokat hoztak létre, ilyen többek között Simonyi Károly (Charles Simony), aki a '80-as években megalkotta a Microsoft legjövedelmezőbb termékeit, a Wordöt és az Excelt.

A magyar származású szoftverfejlesztő 18 éves korában már fordítóprogramokat készített, sőt egyik programját egy állami vállalat meg is vásárolta. A későbbiekben Amerikába költözött, ahol először a Berkeley egyetemen szerzett diplomát, majd később a Stanford Egyetemen tanult tovább. 1981-ben kezdett el dolgozni a Microsoft vállalatnál, ekkor kérte Bill Gates arra, hogy hozzon létre egy alkalmazásfejlesztéssel foglalkozó részleget.

A programozó vezetésével fejlesztették ki a Wordöt és az Excel programokat, valamint utóbbinak az elődjét, a Multiplant. Simonyi kétszer is járt az űrben, a Nemzetközi Űrállomáson, mai napig ő a második magyar űrhajós, aki eljutott ide, a tervek szerint 2025-ben fog az ISS-re utazni a harmadik magyar űrhajós.
3 hozzászólás

Mordorer

3 hónapja,

Azta! Hát boldogat!

válasz erre

Porthos

3 hónapja,

HBD!

válasz erre

CharlieFirpo

3 hónapja, 1 napja

Boldog szülinapot neki!

válasz erre