LG webOS - Smart TV rendszer

2014. augusztus 23.
1.9331
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
androgeek techmag profilja, adatai
androgeek techmag
Az LG cég egyik újdonságáról fogunk most részletesebben beszélni.

Ez most nem egy új telefont jelent, hanem egy új (2014. májusban debütált Európában, köztük Magyarországon is) smart TV rendszert. Meghívást kaptunk az LG főhadiszállására,ahol részletesen szemügyre vehettük az új rendszert.

Az LG -től egyáltalán nem állnak messze az okos TV -k fejlesztése/gyártása, amit jól bizonyít a már ismert Netcast nevű operációs rendszert futtató modellek. Azonban a dél-koreai gyártó óriás úgy gondolta 2012 -ben, hogy érdemes lenne a HP -tól megvásárolni a WebOS nevű rendszert. Ezt a rendszert viszont mobilplatformokra szánták eredetileg a megalkotói, de az LG kitartva az elhatározása mellett a TV -ire kezdte meg a fejlesztés. Ez nem azt jelenti, még mielőtt valaki megijedne, hogy a Netcast -et nem fejlesztik tovább! Csupán arról van szó, hogy nyitottak egy másik irányba is, és az is jó úton halad. Funkciók terén is nagyon jól teljesít, ahogy a rendszer sebessége is teljesen magával ragadó. Egyszer sem volt az az érzésünk, hogy ?jó-jó, de azért még van hova fejlődnie, hogy élvezet legyen a használat?.

Ha egy szóval kellene jellemeznem az LG webOS rendszert: ?SIKERÜLT!? jelzőt használnám. A kezelhetőség és az átláthatóság, no meg a kényelem jellemzi.

Minden leendő felhasználó joggal teheti fel a kérdést, hogy ilyen sokat tudó, és komplex rendszert egy hozzá nem értő személy, hogyan és mennyi ?utána olvasás? útján tudja konfigurálni.

Nézzük:

A web OS első indítása és konfigurálása nagyon egyszerű és nem vesz több időt igénybe, mint 5 perc köszönhetően az LG Magic Remote távirányítónak. A segítségünkre van a minimál design-nal elkészített gyönyörű varázsló, és az LG Bean Bird, aki végigvezet minket a beállításokon.

A Tv nyelvét, és az időzónát kell először beállítani, majd egy vezetéknélküli hálózathoz kell kapcsolódnunk, hogy a Tv mindig online legyen. Az energiatakarékos módot is ki tudjuk kapcsolni és itt tudjuk beállítani a Set-top boxunkat. A végén el kell fogadnunk a felhasználási feltételeket, és végeztünk is.

https://www.youtube.com/watch?v=4W9Edu_qeTc

A ?lelke? a készüléknek a multimédia:

Smart TV révén, nem hiányozhat egy áruház, ahol az elérhető alkalmazások vannak, ez jelen esetben LG Tár névre hallgat. Egyenlőre, nem egy Play Store vagy App Store szintű választékra számíthatunk, de ezt betudhatjuk annak hogy még elég fiatal a rendszer. Mivel nyíltforráskódú platformról beszélünk ezért van lehetősége mindenkinek készíteni alkalmazást. Azonban ezt előbb az LG -nek kell elküldeni egy ellenőrzésre. Ezzel az erős kontrollal is azt akarják biztosítani, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására. Ehhez itt találunk segítséget. Az biztos sokak számára egy pozitív információ, hogy nem kell hozzá nagyon nagy programozási előismeret, mivel HTML5, CSS3, és JS ismerete már elegendő lesz hozzá. Az imént linkkelt weblapon találhatóak példák, a dizájnra vontakozó irányelvek, és természetesen különböző segédanyagok (az új SDK Win,Linux,OSX platformokra érhető el).

Mivel azok az alkalmazások amik a Tárban találhatóak, nagy részük nagyon jól használható és jól optimalizált a rendszerhez. Viszont, sajnos az applikációkat 2 nagy csoportra osztotta az LG:

1. Premium Tartalmak
2. Minden más

A Premium Tartalmak országspecifikus alkalmazások, mint pl. az Origo, vagy az Index és a Fuso ?videótékája? vagy az HGB Go is.

Böngészés és Multimédia

Szinte ugyanolyan böngészési élményt nyújt mint egy közép kategóriás számítógép. A kereső motorok közül választhatunk hogy Google, Bing vagy Yahoo legyen az alapértelmezett kereső. 10-12 megnyitott lap esetében sem volt érezhető, hogy gyenge lenne a ?vas?. Bármilyen kiterjesztésű filmet, képet vagy zenét képes lejátszani a gyári médialejátszó. Természetesen kezeli a DLNA -t, és bármilyen külső merevlemezről vagy pendrive-ról importálhatjuk akár a képeinket is.

Apropó: képek nézegetése!

Pár gomb nyomással, kiválaszthatjuk hogy milyen átmenettel és milyen zenei aláfestéssel vetítse a nézőknek az általunk rögzített képeket. Ez nagyon kényelmes mondjuk egy nyaralás után, mikor az élménybeszámolót tartjuk a családnak/barátoknak.

Tévézési élmény:

Ha a Smart TV -k a téma akkor előszeretettel beszélünk a különböző aklamazásokról, letölthető applikációkról, és háttérbe szorul a (talán) legfontosabb funkció: a TV -zési élmény. Mi egy kicsit féltünk tőle, hogy analóg jelet hogy kezeli. Mert azt lássuk be, hogy még nincs olyan szinten elterjedve a digitális tévézés az országunkban. Aki viszont úgy gondolja, hogy neki bőven elegendő lesz az amit az analóg adás nyújt, sajnos tévednek. Az ember hamar megszokja a szépet! Az is igaz, hogy aki Smart TV -ben gondolkodik, ők gondoskodjanak az élvezhető minőségű tévé szolgáltatásról, ha igazán élvezni akarják tévézést. A digitális adások gyönyörűek voltak, nem akadt, nem pixelesedett.

Még egy kis plusz ami fokozza a felhasználói élményt, hogy a hozzá kapott Magic Remote távirányító gyakorlatilag kiváltja az összes olyan távirányítót amit használunk a tévével közösen. Legyen szó bármilyen set-top-box -ról vagy bármilyen média box, dvd lejátszó stb. Ezze is növelni szeretni a kényelmet az LG, ugyanis ki szeret 2-3-4-5-6 távirányítóval nekikezdeni az esti filmezésnek a családdal?! Illetve Androidra és IOS -re elérhető, egy letölthető egy remote alkalmazás, aminek a segítségével a mobileszközünkkel vehetjük át az irányítást. Plusz a Miracast segítségével az erre alkalmas eszközünket tükrözhetjük, természetesen vezeték nélkül.

http://youtu.be/RlPxPamMdtU

A flash memóriának köszönhetően (2GB) van lehetőségünk rögzíteni tévében sugárzott adásokat, illetve van egy úgynevezett Live Playback funkció. Az utóbbi, miután megnéztük a rögzített műsort, utána egyből törli is (ha mégis szeretnénk megtartani, akkor azt is megtehetjük!). Ez a helykihasználás szempontjából fontos. Továbbá nem csak a belső tárhelyére, vagy egy külső adathordozóra van lehetőségünk a felvett adásokat vagy bármilyen média fájlt menteni, hanem az LG Cloud -ba is menthetjük. Ami még egy újdonságnak mondható, hogy, ha van egy film, vagy videó egy régi kazettán, vagy DVD-n, akkor azt könnyedén át tudjuk másolni a merevlemezre, vagy a saját LG Cloud-unkra.

A Magic Remote távirányítóval a legtöbb multimédiás eszköz alap funkcióit elérjük, legyen az egy Set-Top box, vagy egy DVD lejátszó. Így több távirányító helyett, elegendő lehet ez az egy is. Az egy kézzel könnyen kezelhető távirányítóban egy giroszkóp van, aminek segítségével nagyon gyorsan tudjuk egy kis kurzorral vezérelni a Web OS rendszert. Az egérrel történő vezérlés nagyon fontos, hiszen pontosan és gyorsan tudunk kattintani, vagy betűket gépelni. Az elegáns távirányítóban még helyet kapott egy mikrofon és egy gomb, amivel előhívhatjuk a hang keresés funkciót, ami érti a magyar beszédet. Ez a funkció közelebb hozhatja az idősebb szórakozni, vagy internetezni vágyókat az okostévéhez. A hang keresés gomb megnyomása után azonnal diktálhatunk a távirányítónak körülbelül 30 centiméter távolságról, így a képernyőn megjelenik a keresés eredménye, ami nagyon jó aránnyal az, amit kimondtunk. A találatok lehetnek google találatok, vagy akár youtube videók is, így, ha valaki egy receptet szeretne keresni, megnyomja a gombot, belemondja a távirányítóba, hogy milyen receptet szeretne keresni, és néhány másodpercen belül megjelennek a tv-n a találatok. A távirányítón amúgy sincs sok gomb, hiszen az egérrel, a néhány gombbal teljes mértékben vezérelhető a tv. A klasszikus vezérlő gombok(csatorna, hangerő...)  infravörös fénnyel kommunikálnak(így van lehetőségünk más eszközöket is vezérelni ezzel a távirányítóval) de a giroszkóp például bluetooth-szal küldi az információt. Ami nekem külön tetszik a giroszkópos mozgás követésben, hogy nem kell a tvre irányítanunk a vezérlőt, bárhol vagyunk tudjuk használni(ha látótávolságban van a tv).

http://youtu.be/ndFR-mzdI5E

Összegzés:

Egy abszolút felhasználóbarát felület és kezelési metodika jellemzi az LG webOS rendszerét. A menürendszer elrendezése is magáért beszél, éppen úgy mint a funkciók. A menürendszer megjelenésével egy teljesen új koncepciót alakított ki az LG.

http://youtu.be/zeO2H-cuxfg

Az alkalmazások tekintetében, még van hová fejlődni a lehetséges variánsok tekintetében. A multitasking teljesen új szintre emeli a használhatóságot, ami némely esetben felér egy számítógéppel. (Mintha halkan éppen ezt is sugallná az LG) A különböző mentési lehetőségek és a megosztási opciók is azt támasztják alá, hogy egy saját ökoszisztémát alakítsunk ki. Ezt maradéktalanul meg tudjuk tenni, mivel a webOS -szel rendelkező tévék 100GB -is bővített tárhelyet kapnak az LG Tárban (ez a promóció 2014.aug.31 -ig tart). Ennek az okosTV rendszernek az előnye, hogy az idősebb generációtól kezdve a fiatalabbak is egyaránt tudják, és ki tudják használni. Egyszerű és kezelhető TV-zést kínál az LG megfizethető áron.

http://youtu.be/7T_Lrtgdvfc

Ezúton is köszönjük a lehetőséget az LG Magyarországnak, hogy lehetőséget biztosítottak a rendszer megismerésére!

Közreműködtek: Huszerl Dani
nincs még hozzászólás