LG G4 Teszt - Jó lesz ez

2015. augusztus 13.
1.9181
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Sokan várták az LG G4 megjelenését és bemutatkozását a piacon.

Az LG marketingesei ügyesen felhájpolták a készüléket, hogy biztosan mindenki tudjon róla, mire ideér hozzánk. Mi is kaptunk egy fekete példányt az LG Magyarországtól s alig vártam, hogy tesztelhessem. Viszont meglepetten tapasztaltam, hogy annyira nem új ez a G4, mint várható volt. Nézzük a részleteket:

Doboz, Külső:A készüléket a végleges csomagolásban, de nem a végleges tartozékkínálattal kaptuk meg. A doboz rémesen egyszerű, piros-fehér színben pompázik, felül csak a készülék neve látható, oldalt pedig az icipicit ívelt kijelzőre utaló kialakítással találkozunk. Belül csak egy microUSB kábelt, valamint egy 1,8 amperes töltőfejet találunk, mást nem küldött az LG, ám azt megtudtuk, hogy jár majd egy hallójáratba illeszkedő kialakítású QuadBeat 3 headset is.

A G4 egy hangyányival nagyobb lett elődjénél, (G3) hiszen 149,8 x 76,2 x 6,3 - 9,8 milliméteres dimenziókkal és 155 grammos tömeggel szerelt házba csomagolták. A formaterv változott, markánsabb, kicsit férfiasabb, de mindenképpen szögletesebb dizájn kapott a készülék, ami ugyan jól néz ki, fogás tekintetében viszont egy kicsit visszalépés a G3-hoz képest, hiszen nehezebben lehet biztonságosan megragadni.Anyaghasználat terén továbbra sem állt át a fémre az LG, helyette inkább a valódi bőrre, az üvegre valamint a műanyagra hagyatkoztak, ezek az elemek pedig úgy ragadnak egymáshoz, ahogy kell. Stabilan. A vízálló kivitel sajnos elmaradt, ellenben a hátsó bőr felületet olyan láthatatlanul vékony vízlepergető réteggel vonták be, ami még nem csökkenti a bőrhatást, de nem is engedi, hogy folyadék esetén sérülés keletkezzen.

Az előlap attrakciója a néhány fokban hajlított, 5,5 hüvelykes, 1440 x 2560 pixel (QHD) felbontású Quantum IPS megjelenítő. Ezzel megmaradt a még mindig elképesztően magas értéknek számító 538 ppi-s képsűrűség, már téren pedig az LG nagyon sokat fejlesztett a panelen. A képernyő az elődmodellben látottakhoz viszonyítva 20 százalékkal jobb színhűségre képes, a kontrasztaránya majdnem dupla akkora, ami pedig szintén nagyon fontos, hogy 11 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt. A fényerő rendben van, kültéren, erős napfényben is jól látható a kijelzőn megjelenített tartalom, a betekintési szög tökéletes, a színek ragyogóak. Sőt a G3 kijelzőjéhez képest akkora a változás, hogy az ember el sem hinné. Míg  G3 kijelzője halványnak és színtelennek tűnik a G4 mellett.

A kicsit íves dizájnnak köszönhetően elvileg jobb fogás ígértek, ám ettől még egy kézzel szinte lehetetlen elérni a kijelző minden pontját. Mivel a gombok hátul találhatók, így a mobil jobb és bal oldalán nem találunk semmi különlegeset, felül viszont ott tündököl a másodlagos mikrofon és az infraport, alul pedig a microUSB és a 3,5 milliméteres jack csatlakozót láthatjuk, ezek közé lett elhelyezve az elsődleges beszédmikrofon.

A hátlapon található bőr nagyon csúszós, így idő kell az embernek mire megszokja. Ha kapkodva használjuk, könnyen kicsúszhat a kezünkből.

Hardver, Szoftver:

Az LG G4-ben 64 bites, ARMv8 architektúrájú Snapdragon 808 chipset található. Az SoC ugyan gyengébb a 810-es változatnál, de azért a négy darab 1,44 GHz-en munkálkodó ARM Cortex-A53 és a két darab 1,82 GHz-re skálázott Cortex-A57 mag így sem gyenge. A G3-hoz képest mindenképp előrelépés mert abban egy  S805 dolgozik. A grafikus gyorsító talán a gyenge pont, hiszen az Adreno 418 azért nem veszi fel a versenyt az Exynos megoldásával, mindenesetre játékokhoz egyelőre így is bőven elég lesz. Ennél sokkal fontosabb, hogy végre nincs többféle verzió, csak olyan van, amiben 3 GB DDR3 RAM és 32 GB-os flash tároló található (bár ebből csak, 19,5 GB használható fel szabadon). Az LG ráadásul nem hagyta ki a microSD bővíthetőség lehetőségét (maximum 128 GB-os kártya pakolható a foglalatba).

A sebesség rendkívül lényeges kérdés volt a G4 esetén, hiszen a G3 szoftvere igen sűrűn megdöccent, bár a hivatalos leleplezés során is igyekezett kiemelni az LG, hogy minden megtettek a megfelelő optimalizálás érdekében. A G4 is megdöccent néha, de nem olyan sokszor mint a G3. Bár abban a hitben ringattam magam, hogy egy ilyen készüléknél már felülemelkednek a problémán, ahogy azt a konkurencia is tette az év elején. Ettől eltekintve, egy elképesztően gyors készülékről beszélhetünk, egy átlag felhasználó valószínű nem sokszor fog találkozni a problémával. Annyiszor biztosan nem mint a G3 esetén.

A G3 még mindig szenved a melegedéstől nagy igénybevétel során, sőt töltésnél is néha olyan szinten megmelegszik a telefon, hogy az ember fél lerakni a bármilyen gyúlékony felületre. A G4-nél viszont más a helyzet, itt nem a hátlap melegszik, hanem a felső üvegrész kezd el patinásan hőt leadni. Azt azért hozzátenném, hogy akkor volt tapasztalható eme jelenség, amikor a telefon a legnagyobb igénybevételnek volt kitéve, és minden egysége 90% felett dolgozott.

A G4-en az Android 5.1 Lollipop operációs rendszerre épülő UX 4.0 felület fut. Saját szoftverét elég rendesen újratervezte az LG, sokkal színesebbek, letisztultabbak lettek az ikonok, illeszkedik a manapság olyannyira kedvelt flat dizájnba. A rendszer működése természetesen nem változott, továbbra is több főoldalunk lehet, amiket gyorsikonokkal vagy widgetekkel tudunk színesíteni. Az egész felületre jellemző egyébként, hogy kevesebb lett a dél-koreaiak egyedi megoldása, sok helyen például (tárcsázó) teljesen gyári külsőt kapunk. A legördülő információs függönyben az értesítéseket és a gyorsbeállítások kapcsolóit láthatjuk, utóbbinak sorrendjét személyre szabhatjuk.

Rájött végre az LG, hogy a értesítéseknél elég logikátlan, hogy mindig legalulra kellett eddig görgetni ahhoz, hogy valamennyi kis kártyácskát eltüntessünk. Ezt a mostani verzióban megoldották, és a törlés gomb mindig látszik. A vezérlőgombok virtuális formában a képernyő alján helyezkednek el, nem csak sorrendjük változtatható, hanem az is, hogy mi legyen látható (visszalépés, kezdőképernyőre ugrás, értesítési sáv lehúzása, QuickMemo+). Továbbra is lehetőség nyílik arra, hogy ezt a sávot előre meghatározott programok megnyitása esetén eltüntesse a szoftver, így az egész képernyőt ki tudjuk majd használni.

Koppintásra a G4 is feléled (Knock On), ahogy ezzel a módszerrel jelszót is beállíthatsz rá (Knock Code). Különleges megoldás a Smart Notice, ami a nap során különböző, de mindig ésszerű dogokra figyelmeztet (elmulasztott hívás, várható időjárás), de ott a Smart Bulletin, amivel a számodra szükséges appokat rendezheted be egy helyre. Még mindig te állíthatod be az alsó érintőgombok elrendezését, és ott van az elmondhatatlanul hasznos Quick Remote amivel távirányíthatod az otthoni eszközeid.

Kamera:

A G4 egyik nagy erénye a hátlapon található, F/1.8-as rekesztértékű, 16 megapixeles kamera, ami a vállalat szerint az átlagos mobiloknál 80 százalékkal több fényt képes befogni. A fényképező mellett egy fókuszálást segítő lézer található, ami akár 0,276 másodperc alatt is képes felmérni a telefon és a fotózni kívánt tárgy közötti távolságot. A Quick Shot funkció ügyes dolog: ha a hangerő le gombot kétszer megnyomjuk, akkor akár a kikapcsolt kijelző ellenére is aktiválódik a kamera és rögtön rögzít is egy képet (legjobb esetben 0,6 másodperc alatt). Videózni többféleképpen lehet, 2160p-ben 30, 1080p-ben 60, 720p-ben pedig 120 képkocka / másodperc sebességgel, a 4K-t viszont maximum 5 percre korlátozza a rendszer. Az előlapi kamera 8 megapixeles, ám a fő modullal ellentétben kizárólag 1080p-ben filmezhetünk vele, méghozzá 30 fps sebességgel.

Teszt képek (alapbeállítással, eredeti méretben):

[gallery link="file" ids="19078,19079,19080,19081,19082,19083,19084,19085,19086"]

A képek gyönyörűek. Élmény vele fotózni. Minden kép éles, színes és csak a nagyon éles szem láthat némi zajosodást. Nem hiába gyúrtak rá a kamerára, bár az LG G3-nál is szépet alkottak. Természetesen a G3 mellé rakva egy G4-el készült kép, meghökkentően más. Az apró érdekesség, hogy a Lumia 930 és a Sony Z3 kameráját még mindig nem sikerült beérni, hiába a több fénybeeresztés. Persze ez vita téma, mert eltérnek a vélemények.

Akkumulátor, adatkommunikáció:

Adatkommunikációs szempontból nem kérdez a G4, minden modul megtalálható benne, amit manapság egy mobiltelefonba be lehet szerelni. A chipset lehetőséget biztosít az akár 300 Mpbs-os 4G/LTE hálózatok elérésére, de ha esetleg nincs lefedettség, akkor sem kell búslakodni, hiszen ebben az esetben a HSPA által nyújtott 42 Mbps sebességgel tudunk szörfölni az interneten. A beszédhangszóró minősége nagyon jó, kiválóan lehet hallani partnerünket, a maximális hangerő pedig bőven elég ahhoz, hogy zajos környezetben is tisztán értsünk mindent. A kétcsatornás, 802.11a/b/g/n/ac-s WiFi internetmegosztásra is használható, a Bluetooth 4.1 pedig rendelkezik A2DP, LE, apt-X támogatással. A bejelentéskor igencsak kiemelték a GLONASS műholdak információt is feldolgozó A-GPS egység kiváló működését. Tanúsíthatom, sokat navigáltam vele autóban és jártam az országot, mindig pontos volt és gyors, megbízható.

Az LG már a G2 óta 3000 mAh kapacitású akkumulátort használ, ekkora telep került a G4 hátlapja alá is, melyet ugye akár cserélhetünk is. A gyártó körülbelül 19-20 órás beszélgetési időt ígér, amit nyilván sosem fogunk elérni. SIM nélkül kihúzta 2 napig, de amikor beleraktam a SIM-et és elkezdtem használni mint "main" telefon, akkor estére már ordított az áramért. A legjobb eredményem másfél nap volt. Ennél többet nem tudtam elérni vele. Vagyis, de, ha kikapcsoltam. ^^
nincs még hozzászólás